Hjärnfonden
Ge en gåva

Anna Hemlin, ny generalsekreterare på Hjärnfonden.

Hej Anna Hemlin, ny generalsekreterare på Hjärnfonden!

Anna Hemlin har utsetts till ny generalsekreterare för Hjärnfonden. Anna har en lång erfarenhet av den ideella sektorn och har tidigare arbetat för Naturskyddsföreningen som insamlingschef. De senaste två åren har hon tjänstgjort som verksamhetschef på Hjärnfonden.

– I styrelsen är vi mycket glada över att Anna ska leda verksamheten med de stora möjligheter och utmaningar vi står inför, att öka medlen till hjärnforskningen, säger Peter Thelin, Hjärnfondens ordförande. Anna har gjort ett gott arbete som verksamhetschef och insamlingen ökade förra året med 40 procent. Hjärnfonden kunde under 2015 dela ut 95,4 miljoner kronor till att finansiera ett stort antal forskningsprojekt och öka kunskapen hos allmänheten om hjärnans kapacitet, dess sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar.

Hej Anna! Hur känns det att bli ny generalsekreterare för en organisation som delar ut nära 100 miljoner till forskning om hjärnans alla sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar varje år?

– Det är en fantastisk ära och jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppgiften. Eftersom hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar påverkar människor i stor utsträckning så spelar forskningens framgångar stor roll. De framgångar vi får i Sverige kommer också övriga världen till del. Så det känns mycket bra!

Vad gör en generalsekreterare?

– En generalsekreterare är insamlingsbranschens motsvarighet till en VD-tjänst. Det betyder att jag ska leda organisationen framåt. Min uppgift är bland annat att leda kanslipersonalens arbete och vara en länk mellan kansliet och styrelsen. Mitt mål är att bidra till att utveckla stiftelsens verksamhet, att engagera fler och öka kännedomen om Hjärnfondens viktiga insamlingsarbete.

Vad vill du åstadkomma som generalsekreterare?

– Jag skulle vilja att fler kände till hur angeläget det är med forskning kring hjärnan eftersom neuroforskningen ligger några steg efter i förhållande till annan medicinsk forskning. Detta beror på att de tekniska framstegen de senaste 20 åren har spelat en så stor roll att det är först nu, när vi har rätt teknik, vi kan utforska hjärnan närmare. Behovet är stort eftersom en tredjedel av jordens befolkning påverkas av hjärnans ohälsa.

Varför tog du jobbet som generalsekreterare för Hjärnfonden?

– Jag vill att fler ska engagera sig och få kunskaper om hur hjärnan fungerar. Jag vill bidra till framgångar hos forskningen och jag vill minska stigmat kring olika sjukdomar och funktionsnedsättningar så att fler människor kan få en ökad livskvalitet.

Berätta om din bakgrund!

– Jag har jobbat mer än 10 år med insamling och medlemsrekrytering, bland annat på Naturskyddsföreningen, är certifierad insamlare från Berghs School of Communication och marknadsekonom från IHM Business School. Jag har också jobbat med kommunikation och marknadsföring på till exempel TV4.

Varför är hjärnan viktig?

– Livet sitter i hjärnan. Den påverkar vardagen i så stor utsträckning hos både den som är drabbad av någon av hjärnans sjukdomar men också alla anhöriga och närstående. Dessutom bidrar hjärnans ohälsa till stora samhällskostnader.

Våra hjärnor utmanas varje dag med stress, stillasittande och annat som har med vår livsstil att göra. Det blir mer och mer viktigt att hålla hjärnan frisk för att kroppen ska vara frisk. Hur vill du jobba med den biten?

– Jag hoppas att vi människor ska få en större kunskap om hur vi kan öka chansen att hålla oss friska. Det finns såklart inga garantier eller genvägar men idag vet man till exempel att fysisk träning kan motverka depression och sänka nivåerna av negativ stress i kroppen. Vi vet också att livsstilsfaktorer kan påverka risken för att utvecklas Alzheimers sjukdom.

Har du själv någon i din omgivning som är drabbad av hjärnans ohälsa?

– Min familj är precis som alla andras, jag har flera av hjärnans sjukdomar mycket nära mig. Jag är själv anhörig då min pappa gick bort i Alzheimers sjukdom för ett antal år sedan. Jag vet hur det är att inte bli igenkänd av sin egen far och känner igen den extremt påfrestande känslan när någon man håller så kär lämnar i ett långt och utdraget farväl.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

– Jag ser fram emot att skapa bättre förutsättningar för alla som drabbas av hjärnans ohälsa. Hjärnforskningen står inför flera stora genombrott och vi ska driva utvecklingen framåt inom många olika områden. Jag välkomnar alla att vara en del i att revolutionera svensk hjärnforskning.

Fakta om Anna Hemlin

Ålder: 50 år
Utbildning: Marknadsekonomi från IHM Business School och certifierad insamlare från Berghs School of Communication.
Familj: Min man Stefan och barnen Amanda (20) och Lovisa (11).
Bra på: Sudoku men når inte toppnivåerna
Mindre bra på: Jag önskar jag vore bättre på att få mig och familjen ut i naturen. Jag gillar att gå i skogen, älskar att segla och åka skidor men vi gör det allt för sällan.
Intressen: Jag hinner inte med så mycket mer än jobb och familj men jag yogar så ofta jag hinner. Jag går på Friskis&Svettis. Jag gillar också att ligga och läsa på vår altan.
Ser på teve: Jag gillade tv-serien 30 grader i februari mycket. Annars blir det mest Aktuellt och Rapport.
Favoritresmål: Jag åker gärna till Italien för den goda matens skull. Senast var vi i New York och som resmål är det nog min favorit. En fantastisk stad.
Vad läser du helst: Jag läser mest jobbrelaterade texter men har jag tid blir det gärna en svensk deckare eller någon roman.
Tycker inte om: Jag upprörs över orättvisor och särskilt när okunskap ligger bakom. Jag ser att vi människor ofta placerar oss i en vi-och-dem-gruppering. Vi är globala idag, vare sig vi gillar det eller ej, och vi behöver se alla människor och vårt klot som en helhet. En sak är helt säker – vi är alla olika i det lilla – men väldigt lika i det stora. Här i Sverige blir jag upprörd över att se hur många föräldrar och barn det finns som inte behandlas bra på grund av att någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Jag kan inte förstå att familjer som har fullt upp att hantera sin NPF dessutom ska behöva kriga sig fram i ofattbart många olika administrativa system och lägga många timmar i veckan på administration. Fullständigt obegripligt.

Anna Hemlin nås på:
anna.hemlin@hjarnfonden.se

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta