Hjärnfonden
Ge en gåva
Marie Åberg

Marie Åberg har haft migrän sedan 15-års åldern. Foto: Michaela Kings

”Ibland kan jag känna mig väldigt ensam i min migrän”

Den 12 september var den europeiska migrändagen. Över en miljon svenskar är drabbade av sjukdomen.

Marie Åberg arbetar på Hjärnfonden. Hon har haft migrän sedan 15-års åldern och så här säger hon om sjukdomen.

”Ibland kan jag känna mig väldigt ensam i min migrän. Ingen ser den eller vet hur den egentligen påverkar mig. Jag lever med både smärta och frustration för jag vet aldrig när jag kommer att drabbas.

Jag känner min migrän väl, den börjar bakom vänster öga och får hela min kropp att må illa av smärtan, men ändå slår den till med olika kraft varje gång. Jag har prövat många olika mediciner och behandlingar men har fortfarande inte hittat en lösning på min migrän, därför är forskningen så otroligt viktig!”

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar över en miljon svenskar. Migrän kan utlösas av stress, sömnbrist, fasta, viss mat och hormonförändringar hos kvinnor. Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men det verkar till stor del vara en ärftlig sjukdom. Ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen pågår under ett migränanfall, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga. Migrän är ofarligt och det finns läkemedel som i många fall kan bryta huvudvärken. Men som i Maries fall är det inte alltid medicinen hjälper.

Visste du att:

  • Migrän kännetecknas av kraftigt pulserande huvudvärk som kommer i attacker
  • Över 1 miljon svenskar är drabbade av migrän.
  • Migrän är vanligare bland kvinnor.
  • Att ha släktingar med migrän är en stark riskfaktor och ärftligheten har uppskattats vara så hög som 50 procent.

Läs mer om migrän här.

Du kan stödja forskningen om migrän med en gåva.

 

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
Marie Åberg håller i en skylt där det står "Den här personen lider av migrän" med en pil som pekar på henne själv

Äntligen en behandling som fungerar! Migrändimman börjar lätta för Marie. – Del 3

Instängd i en bubbla av smärta och oro. Så levde Marie med sin migrän i flera år tills hos till slut träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar och lyckades hitta rätt medicin. I sista delen av sin berättelse delar Marie med sig av kampen och lyckan när rätt läkemedel äntligen fick ner migränattackerna till att enbart komma en gång i veckan.
En bild på en ung Marie på en buss

Om att inte bli trodd i sin migrän och jakten på rätt behandling – Del 2

När inga läkemedel eller behandlingar fungerar och vården inte lyssnar, men migränen fortsätter fem dagar i veckan, då är livet tufft. Precis detta upplevde Marie under sina första år med migrän, fram tills hon träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar. Läs del två i hennes berättelse här.
Ett porträtt av Marie som lider av migrän mot en blommig fondvägg

”Jag vet aldrig när nästa migränattack kommer.” – Del 1

Marie Åberg har lidit av kronisk migrän sedan hon var 15 år. Att som tonåring behöva lämna filmkvällar och fester för att smärtan blev för stark, och samtidigt få kommentarer som ”Har du druckit tillräckligt med vatten?” var otroligt tufft. Läs första delen i hennes berättelse här.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.
Marie Åberg

Hur är det att ha migrän?

Migrän är en sjukdom som är mycket vanlig, men ändå är det många som inte känner till hur det är att drabbas. Den här veckan har vår kollega Marie tagit över Hjärnfondens Instagramkonto för att berätta hur det är att leva med migrän. Du får veta hur det har påverkat henne och om vägen till rätt diagnos och behandling.  
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta