Marie Åberg Marie Åberg har haft migrän sedan 15-års åldern. Foto: Michaela Kings

”Ibland kan jag känna mig väldigt ensam i min migrän”

Den 12 september var den europeiska migrändagen. Över en miljon svenskar är drabbade av sjukdomen.

Marie Åberg arbetar på Hjärnfonden. Hon har haft migrän sedan 15-års åldern och så här säger hon om sjukdomen.

”Ibland kan jag känna mig väldigt ensam i min migrän. Ingen ser den eller vet hur den egentligen påverkar mig. Jag lever med både smärta och frustration för jag vet aldrig när jag kommer att drabbas.

Jag känner min migrän väl, den börjar bakom vänster öga och får hela min kropp att må illa av smärtan, men ändå slår den till med olika kraft varje gång. Jag har prövat många olika mediciner och behandlingar men har fortfarande inte hittat en lösning på min migrän, därför är forskningen så otroligt viktig!”

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar över en miljon svenskar. Migrän kan utlösas av stress, sömnbrist, fasta, viss mat och hormonförändringar hos kvinnor. Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men det verkar till stor del vara en ärftlig sjukdom. Ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen pågår under ett migränanfall, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga. Migrän är ofarligt och det finns läkemedel som i många fall kan bryta huvudvärken. Men som i Maries fall är det inte alltid medicinen hjälper.

Visste du att:

  • Migrän kännetecknas av kraftigt pulserande huvudvärk som kommer i attacker
  • Över 1 miljon svenskar är drabbade av migrän.
  • Migrän är vanligare bland kvinnor.
  • Att ha släktingar med migrän är en stark riskfaktor och ärftligheten har uppskattats vara så hög som 50 procent.

Läs mer om migrän här.

Du kan stödja forskningen om migrän med en gåva.

 

Dela sidan

Engagera dig redan idag