Hjärnfonden
Ge en gåva
Marie Åberg håller i en skylt där det står "Den här personen lider av migrän" med en pil som pekar på henne själv

Äntligen en behandling som fungerar! Migrändimman börjar lätta för Marie. – Del 3

Instängd i en bubbla av smärta och oro. Så levde Marie med sin migrän i flera år tills hos till slut träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar och lyckades hitta rätt medicin. I sista delen av sin berättelse delar Marie med sig av kampen och lyckan när rätt läkemedel äntligen fick ner migränattackerna till att enbart komma en gång i veckan.

Jag beslutade mig för att vara med i den årslånga medicinska studien som min neurolog erbjöd. Jag fick åka till mottagningen varje månad för att få injektioner och fortsätta med min migrändagbok. Jag väntade tålmodigt på någon form av effekt, men den kom aldrig. Jag blev så besviken. Läkarna trodde att det berodde på att dosen var för låg för mig. Samtidigt fick jag höra talas om att andra som deltog i studien fick tillbaka sina liv, med bara någon enstaka migränattack i månaden. Jag var avundsjuk, även om jag såklart var glad över att deras tillstånd hade blivit bättre.

När studien var över påbörjade jag en behandling med botox som också är en typ av migränförebyggande medicin. Det tog faktiskt bort mycket av migränen. Inte så mycket som jag ville, men så pass att jag kände att mitt dagliga liv blev bättre.

Äntligen en behandling som fungerade!

Efter ungefär ett år hade jag ett samtal med neurologen igen. Medicinen från studien var nu godkänd som behandling för oss med svår kronisk migrän. Hen ville att jag skulle testa igen, med en högre dos. Jag kände mig trött på att testa nytt, men ville innerst inne hitta en behandling som fungerade bättre än botoxen. Hör och häpna, DEN HJÄLPTE! Så pass mycket att jag nu är nere på i snitt en migränattack i veckan. Otroligt! Dessutom kan jag nu, när jag har förkänningar, ta en tablett så att attacken mattas av inom en timme. Det är magiskt! Jag kan fungera på ett helt annat sätt och behöver inte hantera smärta dagligen med andningsövningar och mental påfrestning. Även om jag lider av migränen är den idag hanterlig. Jag är så tacksam för forskningen!

Migrändagboken är mitt bästa tips

Många har idag inte blivit hjälpta eller hittat rätt behandling för sin migrän. Jag vill bara säga: Ge inte upp, du har rätt att få må bra! Även om det inte finns ett botemedel som tar bort migränen helt och hållet så finns det hjälp att mildra den.

Ett tips till dig som behöver hjälp med att hitta rätt behandling: Migrändagbok! För en huvudvärksdagbok där du beskriver tillfällen av huvudvärk och vad du gjorde då. Hur påverkar migränen egentligen ditt liv? Var ärligt och öppen med hur det faktiskt är. Hur mår du? Hur blir du begränsad? Hur tänker du kring det du är med om?

Läs del 1 av Maries migränberättelse här.
Läs del 2 av Maries migränberättelse här.

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
En bild på en ung Marie på en buss

Om att inte bli trodd i sin migrän och jakten på rätt behandling – Del 2

När inga läkemedel eller behandlingar fungerar och vården inte lyssnar, men migränen fortsätter fem dagar i veckan, då är livet tufft. Precis detta upplevde Marie under sina första år med migrän, fram tills hon träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar. Läs del två i hennes berättelse här.
Ett porträtt av Marie som lider av migrän mot en blommig fondvägg

”Jag vet aldrig när nästa migränattack kommer.” – Del 1

Marie Åberg har lidit av kronisk migrän sedan hon var 15 år. Att som tonåring behöva lämna filmkvällar och fester för att smärtan blev för stark, och samtidigt få kommentarer som ”Har du druckit tillräckligt med vatten?” var otroligt tufft. Läs första delen i hennes berättelse här.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.
Marie Åberg

Hur är det att ha migrän?

Migrän är en sjukdom som är mycket vanlig, men ändå är det många som inte känner till hur det är att drabbas. Den här veckan har vår kollega Marie tagit över Hjärnfondens Instagramkonto för att berätta hur det är att leva med migrän. Du får veta hur det har påverkat henne och om vägen till rätt diagnos och behandling.  
Anna har migrän

Livet sätts på paus – att leva med migrän

Anna lever med kronisk migrän. Fem till sju dagar i veckan, året runt, får hon fruktansvärd huvudvärk, mår illa och kallsvettas. Livet sätts på paus.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta