
Våra tio mest lästa artiklar 2022
2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
- Vanliga symtom och varningssignaler på Alzheimers sjukdom
- 8 varningssignaler på ohälsosam stress
- Hennes son blev svårt sjuk i PANS
- ”Känns som att ALS sprungit över hans kropp”
- Positiva resultat för antikropp mot Alzheimers sjukdom
- När dottern föddes låg Martin förlamad efter en stroke
- Migrän och träning – det här ska du tänka på
- Vad händer i kroppen när vi stressar?
- Så tar du hand om dig i oroliga tider
- Alzheimerforskning på frammarsch
Relaterat
Smartare strokevård med blodprov och genetik
Arne Lindgren vill undersöka hur genetik, blodprover och kliniska symtom påverkar återhämtningen efter en stroke. Målet är att utveckla mer individanpassad vård och rehabilitering – så fler får chansen till ett bättre liv efter sin stroke.
När ett barn förändras – Heddas väg till diagnosen PANDAS
Femåriga Hedda förändrades plötsligt från en lugn och pysslig tjej till att bli impulsiv, utåtagerande och få svåra tvångssymtom. Mamma Ida berättar om kampen för att förstå vad som hände – och hur familjen till slut fick en diagnos som satte ord på det oförklarliga: PANDAS.
Så skyddar motion din hjärna
Forskning visar att fysisk aktivitet på fritiden och vid transport – inte på jobbet – kan minska risken för stroke och förbättra prognosen för de som drabbas.
Hjärnfonden kommenterar Socialstyrelsens strategi för sällsynta hälsotillstånd
Socialstyrelsen presenterade nyligen ett förslag om ny nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd. Hjärnfonden ser positivt på att flera viktiga utmaningar lyfts och följer det fortsatta arbetet med implementering, finansiering och forskningens långsiktiga förutsättningar.
”Min förhoppning är många nya gåvor”
Petra Sedlinger, 59, var mitt i livet när hon drabbades av ALS. Här berättar hon om sjukdomen, sorgen och det akuta behovet av mer pengar till forskningen.
Närmar vi oss ALS-genombrottens tid?
De senaste åren har det skett stora framsteg i kampen mot sjukdomen ALS. Professor Peter Andersen kallar vissa av dem rent av för ”anmärkningsvärda”. Här berättar han mer om sitt livsviktiga arbete och om behovet av resurser.