Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett porträtt av Marie som lider av migrän mot en blommig fondvägg

”Jag vet aldrig när nästa migränattack kommer.” – Del 1

Marie Åberg har lidit av kronisk migrän sedan hon var 15 år. Att som tonåring behöva lämna filmkvällar och fester för att smärtan blev för stark, och samtidigt få kommentarer som ”Har du druckit tillräckligt med vatten?” var otroligt tufft. Läs första delen i hennes berättelse här.

Jag heter Marie, är 37 år gammal och lider av kronisk migrän. Att migränen är kronisk innebär rent definitionsmässigt att den drabbade ska ha mer än 15 dagar med huvudvärk varje månad, varav minst åtta är migrän. När jag mådde som sämst under en period hade jag migrän VARJE DAG.

Min migrän dök upp i tonåren. Alltid när vi skulle göra något roligt. Jag fick ofta ställa in för att i stället ligga hemma med extrem smärta och kräkningar. Om jag hade tur släppte attacken dagen efter, men då låg jag i stället trött och utmattad.

Jag har fått lämna otaliga filmkvällar och fester för att migränen kom. Jag har blivit ledd hem men varit tvungen att stanna och kräkas för att smärtan varit så outhärdlig. Jag har varit alltför fokuserad på annat, haft för roligt för att kunna läsa av de förkänningar som faktiskt varit där. Jag blir alltid sötsugen får en orolig känsla i magen och kroppen innan en attack.

Sjukskrev mig fler gånger i veckan

Jag har hållit ut i flera dygn när attackerna inte släppt. Har kämpat med att hantera smärtan och samtidigt känslorna av att vara utsatt och hjälplös. Jag vet inte när nästa attack kommer, om den ska ta slut efter några timmar eller tre dygn. Jag har varit tvungen att sjukskriva mig, ibland några gånger i veckan. Jag har suttit i timmar och försökt vänta ut en attack på jobbet, försökt hålla ihop och ta mig igenom. Det har varit fruktansvärt jobbigt.

Jag har känt mig väldigt ensam i min migrän

Under hela den tid som jag lidit av migrän har jag känt mig väldigt ensam. Jag hade ont så ofta och förstod inte riktigt varför. Jag kunde inte leva som jag ville och blev väldigt begränsad. Jag saknade kunskap om sjukdomen. Migrän syns inte utanpå och många som själva inte är drabbade kan lätt se det som “bara huvudvärk”. Kommentarer som “har du druckit tillräckligt vatten idag?” eller “ta en Alvedon så går det nog bra” är inte ovanliga och det har påverkat mig mycket.

Migrän är en funktionsnedsättande sjukdom

Jag har sökt bekräftelse och förståelse, men det har varit svårt att få. För det är inte lätt att sätta sig in i smärtan om du själv inte känt den. Jag förstår det till 100 procent. Migrän är en funktionsnedsättande sjukdom som ibland glöms bort och jag önskar att kunskapen var mer utbredd. Jag har alltid försökt förklara och få min omgivning att förstå. Och när jag gör det får jag mycket mer stöttning och förståelse tillbaka vilket är otroligt skönt.

I del två i den här artikelserien berättar jag om min kamp för att bli trodd och till slut korrekt diagnosticerad.

Läs del två av Maries migränberättelse här.
Läs del tre av Maries migränberättelse här.

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
Marie Åberg håller i en skylt där det står "Den här personen lider av migrän" med en pil som pekar på henne själv

Äntligen en behandling som fungerar! Migrändimman börjar lätta för Marie. – Del 3

Instängd i en bubbla av smärta och oro. Så levde Marie med sin migrän i flera år tills hos till slut träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar och lyckades hitta rätt medicin. I sista delen av sin berättelse delar Marie med sig av kampen och lyckan när rätt läkemedel äntligen fick ner migränattackerna till att enbart komma en gång i veckan.
En bild på en ung Marie på en buss

Om att inte bli trodd i sin migrän och jakten på rätt behandling – Del 2

När inga läkemedel eller behandlingar fungerar och vården inte lyssnar, men migränen fortsätter fem dagar i veckan, då är livet tufft. Precis detta upplevde Marie under sina första år med migrän, fram tills hon träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar. Läs del två i hennes berättelse här.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.
Marie Åberg

Hur är det att ha migrän?

Migrän är en sjukdom som är mycket vanlig, men ändå är det många som inte känner till hur det är att drabbas. Den här veckan har vår kollega Marie tagit över Hjärnfondens Instagramkonto för att berätta hur det är att leva med migrän. Du får veta hur det har påverkat henne och om vägen till rätt diagnos och behandling.  
Medelålders man har huvudvärkoch håller sig om huvudetman har svår huvudvärk

Klusterhuvudvärk – en bortglömd sjukdom

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Det finns inget botemedel och vad som orsakar Hortons huvudvärk är okänt.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta