Hjärnfonden
Ge en gåva
En bild på en ung Marie på en buss

Om att inte bli trodd i sin migrän och jakten på rätt behandling – Del 2

När inga läkemedel eller behandlingar fungerar och vården inte lyssnar, men migränen fortsätter fem dagar i veckan, då är livet tufft. Precis detta upplevde Marie under sina första år med migrän, fram tills hon träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar. Läs del två i hennes berättelse här.

När jag som 15-åring drabbades av migrän förstod jag inte alls vad det var. Men det gjorde min pappa, eftersom han själv led av det. Jag gick till läkare fler gånger med mina besvär men blev inte trodd utan i stället hemskickad med Alvedon och tabletter mot illamåendet. Attackerna fortsatte, kanske en gång i månaden, och jag stod inte ut för varje gång blev jag liggande i mellan sex timmar och upp till två dygn. Till slut gav min pappa mig en tablett han fått mot migrän och det var himmelriket. Attacken mattades av innan den hann bryta ut och jag kände mig fri! Då gick jag tillbaka till läkaren och sa att jag måste få migränmedicin och så blev det.

Allt fler migränattacker

Attackerna började efter en tid eskalera och blev fler och fler. Jag visste inte att man kunde ha så här ont så ofta. Nu kom migränen fem dagar i veckan och jag bestämde mig för att uppsöka vården igen. Jag träffade flera olika läkare som alla bedömde olika. Och ingenting jag provade gjorde mig bättre. Jag förde dagbok för att hitta mönster men det fanns inga. Det jag kunde se var dock att attackerna ofta kom när någon typ av spänning släppt, efter en intensiv dag eller vecka. Efter en natt med orolig sömn kunde jag vakna med känningar direkt.

Provade flera olika mediciner

Jag provade betablockerare som är vanligt att ta förebyggande. Jag testade flera olika mediciner mot själva attackerna, men den jag redan åt var den enda som fungerade någorlunda. Den här medicinen var väldigt stark och eftersom jag behövde ta ganska många doser flera gånger i veckan var den inte helt optimal. Jag provade akupunktur och massage, tyvärr utan resultat. Jag kände mig helt matt och visste inte hur jag skulle klara av arbets-, vardagslivet och mig själv.

Under den här perioden kände jag mig totalt instängd i en bubbla av oro och smärta. Till slut fick jag träffa en neurolog som letade efter patienter till en studie för ett nytt läkemedel. Jag blev upplyst om att alla smärttillfällen jag haft verkligen hade varit migrän! Det kändes som en lättnad; det var som jag trodde! Jag hade ju vid det här laget lärt mig känna igen känslan och smärtan. Genom huvudvärksdagboken kunde vi inte se några tydliga mönster heller, men neurologen kunde ändå konstatera: Kronisk migrän. Och att livet jag hade inte var hållbart och att vi behövde hitta en fungerande behandling!

I nästa del av artikelserien berättar jag om hur jag äntligen hittade rätt behandling och hur jag lever med min kroniska migrän idag.

Läs del ett av Maries migränberättelse här.
Läs del tre av Maries migränberättelse här.

Relaterat

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
Marie Åberg håller i en skylt där det står "Den här personen lider av migrän" med en pil som pekar på henne själv

Äntligen en behandling som fungerar! Migrändimman börjar lätta för Marie. – Del 3

Instängd i en bubbla av smärta och oro. Så levde Marie med sin migrän i flera år tills hos till slut träffade en läkare som tog hennes besvär på allvar och lyckades hitta rätt medicin. I sista delen av sin berättelse delar Marie med sig av kampen och lyckan när rätt läkemedel äntligen fick ner migränattackerna till att enbart komma en gång i veckan.
Ett porträtt av Marie som lider av migrän mot en blommig fondvägg

”Jag vet aldrig när nästa migränattack kommer.” – Del 1

Marie Åberg har lidit av kronisk migrän sedan hon var 15 år. Att som tonåring behöva lämna filmkvällar och fester för att smärtan blev för stark, och samtidigt få kommentarer som ”Har du druckit tillräckligt med vatten?” var otroligt tufft. Läs första delen i hennes berättelse här.
Två händer som håller i gångstavar

Migrän och träning – det här ska du tänka på

Fysisk aktivitet kan vara ett tveeggat svärd för den som har migrän. Å ena sidan kan regelbunden träning vara en förebyggande behandling men för många förvärras huvudvärken av fysisk aktivitet.
Marie Åberg

Hur är det att ha migrän?

Migrän är en sjukdom som är mycket vanlig, men ändå är det många som inte känner till hur det är att drabbas. Den här veckan har vår kollega Marie tagit över Hjärnfondens Instagramkonto för att berätta hur det är att leva med migrän. Du får veta hur det har påverkat henne och om vägen till rätt diagnos och behandling.  
Medelålders man har huvudvärkoch håller sig om huvudetman har svår huvudvärk

Klusterhuvudvärk – en bortglömd sjukdom

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Det finns inget botemedel och vad som orsakar Hortons huvudvärk är okänt.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta