En svart kostym och en vit slips hänger på en hatthylla i hallen.

Klädsel begravning

Hur bör man klä sig på en begravning?

Hur man väljer att klä sig inför en begravning kan skilja sig åt beroende på vilken klädkod som de anhöriga har valt. Detsamma gäller för klädsel vid minnesstund. Idag är klädkoderna ofta inte lika strikta som de var förr. Traditionell klädkod vid begravning är vanligtvis mörk klädsel där tonerna rör sig i svart, mörkblått och mörkgrått.

Är klädkoden inte angiven på inbjudan eller i dödsannonsen så är det alltid mörka och diskreta färger som gäller enligt traditionell klädsel. Klädkoden kan dock också vara frivillig och då är det mer fritt att välja hur man vill klä sig. Den valfria klädkoden är mer vanlig idag.

Vid valfri klädsel ska man ändå var diskret och inte välja kläder i rött eller andra lysande färger utan hålla sig till en rimlig diskret färgskala. Sommartid kan man också bära vitt och beige.

Att klä sig ovanligt med avsikten att hedra den döda personen kan lätt misstolkas och istället ställa till med oro, vilket bör undvikas.

Hur man klär sig på en begravning är ett sätt att visa respekt för den avlidne och dess familj så det aldrig fel att lägga ner extra tid på sin klädsel. Tänk på att även ytterkläderna bör innefattas i klädkoden. Är det formell klädkod som gäller så passar till exempel en mörk kappa eller jacka.

Ljus klädsel och mörk klädsel på begravning

Ljus klädsel på begravning innebär att man kan klä sig i milda färger och ljusa toner så som beige, ljusblått, ljusrosa och liknande. Är det ljus klädsel som gäller ska man undvika svarta färger och mörka toner. Alla övriga färger går i regel bra men i en nedtonad färgskala.

Valfri klädsel

Är det valfri klädsel vid begravning så kan man välja hur man vill klä sig. Man kan välja om man vill klä sig i mörkare eller ljusare toner. Det finns dock några oskrivna regler om hur man inte bör klä sig. Man bör, oavsett klädkod, inte klä sig i helvitt eller skrikiga färger som helrött eller knallgult. Man bör också undvika djupa urringningar, bara ben, ärmlösa kläder, kepsar och för mycket smycken. Det är också olämpligt att klä sig i shorts både när det gäller män och kvinnor.

Klädsel för kvinnor, män och barn

Som kvinna kan man använda byxor, kjol eller klänning. Dock bör kjolen eller klänning inte vara för kort. Är det mörk klädsel som gäller kan kvinnor bära mörk kjol, klänning eller dräkt med vit blus under. Är man närmast anhörig bär man traditionellt svarta strumpbyxor.

Du bör undvika att vara barbent hur solbruna ben man än har. Svarta skor med låg eller mellanhög klack, inte festhögklackade och helst diskreta. Handskar och hatt var vanligare förr. Svarta tunna handledskorta handskar liksom svart slät huvudbonad är gammaldags rätt. Smyckena ska hållas diskreta liksom klädseln.

I regel bör män klä sig i kostym eller en mörk blazer och mörka byxor, inte jeans men grått, svart eller mörkblått duger bra. Vit skjorta är det mest korrekta. Vit slips bland de närmast anhöriga är en gammal, svensk sed. Övriga bär svart slips. Det går även med mörkt blå eller grå slips vid formell begravning.

När det gäller barn är det inte lika strikt hur de bör klä sig. Små barn kan ha sina vanliga finkläder så länge färgerna är lite mer diskreta och inte så skrikiga. Lite äldre barn bör dock klä sig mer enligt klädkoden.

Klädsel anhörig

Traditionen säger att ju närmare anhörig man är desto striktare begravningskläder bör man bära. Detta är självklart upp till de anhöriga att välja. Som närmast anhöriga ses partner/sambo/maka/make, barn, föräldrar, syskon, far- och morföräldrar. Svärföräldrar, syskonens partners och barn, föräldrars syskon samt kusiner ses också ofta som närmast anhöriga.

Det svarta sorgbandet i ylle används knappast numera. Det fästes över vänster kavajslag eller runt vänster kavajärm för att markera att man har förlorat någon anhörig. Förr var det vanligare med sorgband när man saknade svarta lämpliga kläder, särskilt för män som inte hade svart kavaj eller överrock.

Inför en begravning

Inför en begravning kan man också behöva tänka på om man ska skicka en hälsning i form av blommor, ett begravningsband eller en text som ska läsas upp i samband med begravningen eller minnesstunden. Här kan du få tips på minnesord, kondoleans eller en sista hälsning som hedrar den avlidne och närmaste familjen. Du kan även skänka en minnesgåva till forskningen som kommer hjälpa många andra att få ett längre liv.

Begravningsguide