Ett svenskt sommarfält med röda och vita blommar

Dikt begravning

Att läsa upp dikter eller en vers är ett vanligt inslag under begravningsceremonin eller minnesstunden och ett fint sätt att förmedla saknad, sorg, vänskap, kärlek, liv och bortgång. En dikt ger en personlig atmosfär till ceremonin och hedrar den avlidne med vackra ord. En dikt kan också pryda ett kort, inbjudan till begravningen eller en hälsning man vill skicka till de anhöriga. Under begravningen är det också vanligt att församlingen sjunger vissa begravningspsalmer som man tycker passar den avlidne och familjen. Det kan vara en psalm ur bibeln eller någon annan sång man vill framföra. En begravningsdikt, vers eller psalm behöver däremot inte alltid handla om sorg. De kan vara glada och upplyftande och på så sätt hedra det liv som den bortgångne levt. Vi har samlat några exempel nedan på begravningsverser och dikter om saknad som är vanliga att man läser upp eller sjunger på begravning.

Verser och dikter om saknad

Det kan vara svårt att uttrycka sorg och saknad men en begravningsdikt kan hjälpa till att sätta ord på känslor och tankar inför en begravning. En dikt kan handla om sorg, om saknad, om att få vila i frid men också om jorden, om naturens krafter och om liv och kärlek. När det gäller begravningsdikter kan man välja att skriva en dikt själv eller ta en dikt som redan finns. En begravningsdikt behöver inte rimma utan det kan vara en enkel text som beskriver känslor och tankar. Antingen läser man upp dikten själv eller så kan man välja att prästen läser dikten eller att den helt enkelt står på inbjudan eller tackkortet. Väljer man att skriva begravningsdikten själv kan man få lite tips på fina uttryck och meningar genom att läsa våra exempel på minnesord och sista hälsningar.

Begravningspsalmer

Även en begravningspsalm kan hjälpa till att uttrycka sorg och känslor vid en begravning. Många psalmer handlar även om livet, om naturen, om årstiderna och jordens vackra ting som många ser som fina inslag under en begravning.
Nedan listar vi fina psalmer som är vackra under begravningsceremonin:

Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Härlig är jorden
Du vet väl om att du är värdefull
I denna ljuva sommartid
Nu grönskar det i dalens famn
Guds kärlek är som stranden
Gläns över sjö och strand
Tryggare kan ingen vara

Lite mer moderna låtar som också passar fint vid begravning är till exempel:

Idas sommarvisa
Himlen runt hörnet – Lisa Nilsson
Tears in Heaven – Clapton
Utan dina andetag – Kent
Candle in the wind – Elton John
För kärlekens skull – Ted Gärdestad
En ängel i rummet – Eva Dahlgren
Imagine – John Lennon
En stund på Jorden – Laleh
Some die young – Laleh

Utöver de mest spelade psalmerna kan man också välja att spela eller sjunga en sång eller låt som den bortgångne uppskattade.

Vill du få tips och inspiration för att skriva ihop några minnesord, en sista hälsning eller kondoleans inför en begravning eller minnesstund så kan du läsa på respektive sida. Du kan även skänka en minnesgåva där pengarna går till hjärnforskningen för att hedra den avlidne.

Begravningsguide