Hjärnfonden

Vad är Alzheimers sjukdom?

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen och utgör mellan 60 och 70 procent av alla fall. Vid Alzheimers sjukdom förtvinar nervcellerna i hjärnan, speciellt i regioner där minnet sitter.

Läs mer om diagnos

Artiklar om Alzheimers sjukdom

Läs mer om Alzheimer

Fakta och råd

Att leva med Alzheimers sjukdom

Runt 100 000 svenskar lider av Alzheimer och förlorar gradvis sitt minne. Hör berättelser om hur det är att leva med Alzheimers sjukdom som drabbad och anhörig.

Forskningen om Alzheimers sjukdom

Just nu satsas det stort på Alzheimerforskningen över hela världen. Läs mer om de senaste rönen från de svenska universiteten här.

Så kommunicera du med demenssjuka personer

I takt med att demenssjukdomen fortskrider försämras förmågan till kommunikation och det kan vara svårt att veta hur man som närstående ska förhålla sig. Det kräver tålamod, respekt och förståelse. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på.

Bli demensvän

Personer med demenssjukdom ska så länge som möjligt kunna leva ett bra och innehållsrikt liv i ett samhälle där de möts av förståelse och en hjälpande hand när det behövs.

Facebook-grupp för närstående till Alzheimersjuka

Varmt välkommen till vårt slutna forum för dig som är närstående eller anhörig till någon med Alzheimer. Gruppen är en trygg plats för den som vill prata om sina personliga erfarenheter samt finna tröst, stöd och gemenskap.

Ge en gåva

Valfritt belopp

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta