Hjärnfonden
Ge en gåva
Man håller om kvinna som drabbats av stroke

Stroke

Var 20:e minut får någon i Sverige en stroke, cirka 25 000 personer drabbas varje år. En stroke är en blödning eller en propp i hjärnan och måste behandlas omgående, tiden är en extremt viktig faktor. Visste du att stroke är den vanligaste orsaken till fysiska handikapp hos vuxna och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige?

Läs mer om stroke
Strokeforskaren professor Marcela Pekna, profesor i neuroimmunologi,Göteborgs universitet

Hjärnforskningen är många strokedrabbades största hopp

De senaste 20 åren har vi sett stora framsteg i kampen mot stroke. Vi har både blivit bättre på att förebygga sjukdomen och att behandla den i det akuta skedet. Däremot är vägen tillbaka efter en stroke i stort sett lika lång och svår som förut. Här berättar professor Marcela Pekna om sin strokeforskning.

Personliga berättelser om att uppleva en stroke

Fannys mamma Helén drabbades av en stroke 58 år gammal. Jan vaknade en morgon förlamad efter en stroke och Åsa drabbades av en stroke när hon paddlade. Läs om dem och många andra som valt att dela med sig av sina personliga berättelser.

Den senaste forskningen om stroke

Toppmodern hjärnforskning skapar hela tiden nya möjligheter att rädda strokedrabbade och ge dem bättre rehabilitering. Kanske kan till exempel transplantation av stamceller hjälpa patienter att återfå förlorade funktioner. Här kan du läsa mer om de senaste rönen inom strokeforskningen.

#FelHand – ett initiativ av Hjärnfonden

Med initiativet #FelHand uppmärksammade Hjärnfonden den orättvisa strokerehabiliteringen runtom i landet. Därför lämnade vi över 215 000 namnteckningar, skrivna med "fel hand", samt fem krav på bättre strokerehabilitering till folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Starta en egen insamling mot stroke

Starta en insamling där du och alla i din närhet tillsammans bidrar till den livsviktiga hjärnforskningen. En insamling för någon du bryr dig om. För att fler ska överleva och få ett bättre liv efter en stroke.

Ge en gåva till forskningen om stroke

Din gåva ger oss möjlighet att finansiera den främsta hjärnforskningen i Sverige. Med din hjälp kan vi komma ännu ett steg närmare vår vision – att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan.

Ge en gåva till en specifik diagnos

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta