Hjärnfonden
Ge en gåva

Toppmodern hjärnforskning för bättre rehabilitering av strokedrabbade

Charlotte Häger är professor i fysioterapi vid Umeå universitet och specialiserad på hur hjärnan styr rörelser. Hon leder ett forskningsprogram som, med stöd från Hjärnfonden, arbetar för att förbättra rehabiliteringen efter stroke. Till sin hjälp har hennes team världsunik teknologi.

Läs mer här

Hjärnforskningens livräddande roll blir tydlig när ambulansen ringer

Michael Mazya är både specialistläkare och disputerad forskare i neurologi. Här berättar han om hur hjärnforskningen gör konkret skillnad. Samtidigt får vi en plötslig inblick i hans kliniska arbete – på liv och död.
Bättre behandlingar av stroke behövs

”Stroke kommer att fortsätta finnas, därför behövs bättre behandlingar”

Erik Lundström arbetar med stroke både som överläkare och hjärnforskare. Han ser patienternas svåra lidande och forskar samtidigt på ett sätt att minska det.

Ny upptäckt kan ge snabbare återhämtning efter stroke

Behovet av en behandling som förbättrar återkomsten av kroppens funktioner efter en stroke är stort. Marcela Pekna, professor i neuroimmunologi vid Göteborgs universitet, har fått Hjärnfondens forskningsbidrag 2018 för att ta fram en ny behandling för stroke. Resultatet väntas vara en snabbare och bättre återhämtning för patienten.

Leva eller leva livet efter en stroke? Mer forskning kan göra skillnaden.

Katharina Stibrant Sunnerhagen har lång professionell erfarenhet av stroke. Hon ser viktiga framsteg, men också ett stort behov av resurser till hjärnforskningen. Fortfarande lider hundratusentals svenskar av följderna från en stroke. Din gåva till hjärnforskningen ger dem hopp!

Ett steg närmare ett läkemedel för behandling av hjärnskador efter stroke

Har man fått hjärnskador efter en stroke finns idag ingen annan behandling än rehabilitering. Det är ofta en både lång och svår väg att gå. Tadeusz Wieloch, professor vid Lunds universitet, forskar på att utveckla ett läkemedel som kan göra vägen tillbaka lättare.

Stamceller kan hjälpa hjärnans återhämtning efter stroke

I dag är träning den enda behandling som kan erbjudas patienter som fått en hjärnskada. I Lund arbetar professor Zaal Kokaias forskargrupp med att ta fram en ny behandlingsmetod.

Ge en gåva till en specifik diagnos

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta