Hjärnfonden
Ge en gåva

Tadeusz Wieloch, professor i neurovetenskap och tidigare ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd.

Ett steg närmare ett läkemedel för behandling av hjärnskador efter stroke – stöd hjärnforskningen

Har man fått hjärnskador efter en stroke finns idag ingen annan behandling än rehabilitering. Det är ofta en både lång och svår väg att gå. Tadeusz Wieloch, professor vid Lunds universitet, forskar på att utveckla ett läkemedel som kan göra vägen tillbaka lättare. Och ditt stöd till hjärnforskningen gör skillnad.

Ge en gåva till den livsviktiga strokeforskningen

Tack vare många års forskning finns numera behandling som kan hjälpa många i den akuta fasen av en stroke. Men när hjärnskadan är ett faktum finns bara rehabili­tering att tillgå. Tadeusz Wieloch och hans team arbetar nu för att få fram ett läkemedel som gör att effekten av denna träning både blir starkare och visar sig snabbare.

– Vi har studerat råttor och möss med strokeliknande skador för att se vad som händer i deras hjärnor när de stimuleras. Vi har då funnit en mekanism som går att förstärka med en viss molekyl. Den hoppas vi kan bli ett läkemedel i framtiden, säger han.

Nu arbetar teamet hårt för att ta forskningen vidare, där målet förstås är kliniska tester. Hos gnagarna har man kunnat se att behandlingen med molekylen ger en signi-fikant förbättrad effekt av träning.

– Vi är entusiastiska inför detta, idag finns det inget läke­medel som hjälper rehabiliteringen. Så om vi lyckas är det ett mycket stort genombrott, som kan hjälpa väldigt många människor.

Men innan Tadeusz Wielochs upptäckt kan bli ett läke­medel måste de göra rigorösa tester – bland annat med hjälp av forskare från andra discipliner. Detta, liksom all annan hjärnforskning, kräver långsiktighet och mycket resurser. Därför är din gåva så viktig!

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta