Hjärnfonden
Ge en gåva
Kronprinsessan Victoria sitter i publiken när Lotta Borg Skoglund föreläser om ADHD på Hjärnans Dag 2022.

Barnhjärnans Dag 2023

Den 25 april är det dags för Hjärnfondens stora kunskapsdag Barnhjärnans Dag. Ett unikt tillfälle för dig som vill lära dig mer om barnhjärnan.

Barnhjärnans Dag är ett av Hjärnfondens årliga kunskapsseminarium där vi samlar några Sveriges främsta forskare och experter som berättar om de forskningsframsteg som görs inom just deras område. Det blir en kväll fylld med kunskap och inspiration där du får lära dig mer om hur barnets hjärna utvecklas, om autism och ADHD, skärmtid och hur vi skapar bäst förutsättningar i skolan för barns hjärnor. Moderator är Fredrik Berling, känd från TV-programmet Hjärnkontoret. Eventet hålls i Stockholm i närvaro av Kronprinsessan Victoria men det går att köpa digitala biljetter till livesändningen.

När: Tisdagen den 25 april kl 16.00–20.00
Plats: Kungliga Musikhögskolan, Valhallavägen 105
Fysisk biljett: 685 kr inkl mat, dryck och hjärnkunskaper (månadsgivare: 485 kr)
Digital biljett: Digitalt 250 kr (månadsgivare: gratis)

Är du månadsgivare och vill köpa biljett till rabatterat pris? Hör av dig till oss på event@hjarnfonden.se.

Köp biljett

Kvällens moderator

Profilfoto av Fredrik Berling som är en av talarna på Barnhjärnans dag 2023

Fredrik Berling,

Fredrik Berling är för många känd som Sport- och Barnprogramledare på TV, bland annat som Hjärnkontorets första programledare.

 

Kvällens talare

Profilfoto av Torkel Klingberg som är en av talarna på Barnhjärnans dag 2023

Torkel Klingberg,

Professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och forskar om barnhjärnans utveckling. Författare till kurslitteratur, läromedel och populärvtenskapliga böcker. Aktuell med den nya boken ”Framtidens digitala lärande”.

Barnhjärnans utveckling och potential

Barnhjärnan genomgår en dynamisk utveckling under hela barndomen och ända upp i tonåren. Hjärnans tillväxt påverkas av gener och miljö. Social miljö, kognitiv stimulans och medveten träning är alla viktiga faktorer för barnens utveckling av kognitiva förmågor. Genom forskning kring dessa faktorer kan vi förhoppningsvis optimera miljön så att alla barn kan nå sin fulla potential.

 

David Larsson Heidenblad,

Docent i historia, biträdande föreståndare för centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet, författare och driver en blogg om forskarliv.

Om tillvaron som förälder till ett autistiskt barn

Livet förändrades radikalt när Davids son diagnosticerades med autism och intellektuell funktionsnedsättning. Som förälder står man helt oförberedd. David berättar om oron och rädslan över hur det ska gå men också om nyfikenheten på hur annorlunda hjärnan kan fungera. Hur skapar man motivation hos barnet? Och hur hittar man andra sätt att kommunicera när inte språket utvecklas?

 

Lotta Borg Skoglund,

Överläkare i psykiatri & docent vid Uppsala universitet, specialiserad inom utredning och behandling av ADHD med särskilt fokus på biologiska könsskillnader genom livet. Författare av flera populärvetenskapliga böcker om ADHD.

Könsskillnad i diagnostisering av flickor och pojkar

Allt fler unga söker hjälp för psykisk ohälsa. Beror det på att vi ställer för många eller för få diagnoser? Varför är det så svårt för oss att se ADHD och autism hos flickor? Och vad får det för konsekvenser? Det behövs mer kunskap och forskning om könsskillnader för att kunna fånga upp och hjälpa fler flickor i ett tidigare skede.

Se Lottas föreläsning på Hjärnans Dag 2022

 

Profilfoto av Anett Sundqvist som är en av talarna på Barnhjärnans dag 2023

Anett Sundqvist,

Docent i psykologi, biträdande professor vid Linköpings universitet.

Skärmtid – Hur påverkas barnen?

Många oroar sig för barns skärmtid och ställer sig frågande till vilka effekter det kan få och om det är farligt. Digitala medier kan påverka små barns beteende, språk och minne. Men en ny svensk långtidsstudie visar att just skärmtiden inte är avgörande utan det handlar om andra faktorer. Så hur mycket är lagom och vad kan vi vuxna göra för att stimulera barns utveckling?

 

Martin Ingvar,

Läkare och professor vid Karolinska Institutet. Flitig debattör i skolfrågor. Han är författare och har skrivit flera böcker bland annat om dyslexi och bokserien Hjärnkoll.

Hjärnans betydelse för livet i klassrummet

Hur ger man barn och unga de bästa förutsättningarna i skolan? Vilka mekanismer är det som styr motivation och inlärning i hjärnan? Och hur säkerställer vi att alla elever får rätt stöd i rätt tid i den viktiga läs- och skrivinlärningen? Med kunskap från vetenskaplig forskning tillsammans med större insikt om hjärnans förmåga kan vi skapa bättre förutsättningar för elevers lärande.

 

Profilfoto av Li Åslund som är en av talarna på Barnhjärnans dag 2023

Li Åslund,

Leg. psykolog och sömnexpert på Sleep Cycle, ett teknikbolag som fokuserar på hälsa. Hon har doktorerat inom behandling av sömnproblem och psykisk ohälsa på Karolinska Institutet och har klinisk erfarenhet av att hjälpa barn, ungdomar och vuxna till bättre sömn.

Så hjälper du barn och unga med sömnproblem

Sömnproblem bland barn och unga kan se ut på olika sätt men dålig sömn har en negativ påverkan både kognitivt och känslomässigt hos den som drabbas. Forskning visar också att den som sover dåligt riskerar att drabbas av både psykisk och fysisk ohälsa. Hur yttrar sig sömnbrist hos unga? När är det dags att söka hjälp? Och hur kan du som närstående hjälpa barn och ungdomar att få en bättre sömnhälsa?

Köp biljett

 

Frågor om evenemanget?

Om du har frågor kring Barnhjärnans Dag är du alltid varmt välkommen att kontakta oss via mejl

event@hjarnfonden.se


Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

När du ber oss kontakta dig, godkänner du samtidigt vår integritetspolicy.

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta