Hjärnfonden
Ge en gåva

Vad är stressrelaterad ohälsa?

Stressrelaterad ohälsa är ett vitt begrepp som omfattar flera stressdiagnoser inklusive utmattningssyndrom och akut stressreaktion. Här återfinns både individer med lindriga symtom som fungerar väl i vardagen, till patienter med svåra symtom som har stora problem att hantera vardagliga uppgifter och aktiviteter.

Läs mer om diagnos

STRESS! Fem låtar med fem artister

Varje år sjukskrivs 70 000 personer i stressrelaterad psykisk ohälsa. Med initiativet STRESS! ger vi och fem artister de drabbade en röst.

Artiklar

Läs fler artiklar om stress

Fakta och råd

Stress och förloppet vid utmattningssyndrom

Stress är en del av livet och får man bara tillräckligt med återhämtning är stressbelastningen inte farligt. Men vid långvarig stressbelastning och otillräcklig återhämtning kan det finns risk för att utveckla ett utmattningssyndrom.

Fakta om stress

Vad är det som händer i kroppen när vi stressar och varför mår så många dåligt? Här kan du läsa om vilka varningssignaler du bör vara uppmärksam på och hur du kan stressa ”lagom”. Vägen tillbaka efter utmattningssyndrom är lång, men med rätt stöd kan du bli återställd.

Berättelser om utmattning

Katarina jobbade 70 timmar i veckan och hade sociala aktiviteter nästan varje kväll. Men om nätterna kom ångesten. Höjdhopparen Linus Thörnblad såg inte varningssignalerna, tills en dag då han inte ens kunde ta sig ur sängen. Läs om deras och andra personers upplevelser av stressrelaterad psykisk ohälsa.

Stresstest

Ta dig själv och dina signaler på allvar. Stress i sig är inte farligt. Det är en livsviktig funktion som hjälper oss i många situationer. Långvarig stress utan tillräcklig återhämtning kan däremot leda till sjukdomar – men varningssignalerna kan vara svåra att märka.

Dags att bryta trenden och minska den stressrelaterade psykiska ohälsan

Varje år drabbas närmare 70 000 svenskar av stressrelaterad psykisk ohälsa. Det personliga lidandet är stort. Kostnaderna för samhället är höga. Och problemen ökar.

Ge en gåva

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta