Hjärnfonden
Ge en gåva
En närbild på håret och ett öga på en kvinna med rött hår.

“Jag stängde av mina känslor och allt var tomt”

Ångesten har följt Aye hela livet, men varningssignalerna på att allt inte stod rätt till började komma krypande för några år sedan.

Aye blev mer ljud- och ljuskänslig, var ständigt trött, andades häftigare och blev lätt arg och irriterad. Minnet och koncentrationsförmågan påverkades också och för att inte glömma började hon att skriva minneslappar och sätta alarm för att klara av vardagen.

Aye hade just börjat arbeta, ville visa framfötterna och ställde väldigt höga krav på sig själv. Trots de tydliga varningssignalerna på att något var fel, valde Aye att köra på i högt tempo under ett antal år. Men en dag när hon vaknade kunde hon inte känna några känslor längre. Hon var inte glad, men inte heller ledsen. Hon som alltid brukade vara motiverad och engagerad, hade stängt av sina känslor och allt var tomt. Hon var så trött att hon somnade på jobbet. Hon började gå hem tidigare efter att ha stirrat på datorn i timmar utan att förstå vad hon tittade på.

– Jag kunde inte längre prestera på topp för min hjärna började stänga av och det gjorde att jag blev ännu mer stressad. Och jag förstod inte alls vad som hände. Jag tänkte att det bara var en tillfällighet att jag tyckte att mina arbetsuppgifter var svåra och att jag kände mig dålig. Jag tänkte att allt skulle gå över så fort projektet var klart.

Hittade inte hem – bröt ihop i bilen

Men trots många och tydliga signaler på att något var fel, fortsatte Aye i samma intensiva takt som tidigare. Hon lyssnade inte när kroppen och hjärnan skrek efter vila. Det pågick i nästan tre år innan det tog det tvärstopp och hon gick in i väggen. Några dagar innan kraschen, var Aye ute och körde bil men kunde inte förstå hur hon skulle ta sig hem. Hennes huvud var helt blankt och hon kunde inte läsa kartan. Hon bröt ihop i bilen och ringde gråtande efter sin sambo som fick komma och köra hem henne. Över en brunch med några vänner berättade hon vad som hänt och hur dåligt hon mådde. De sa utan att tveka:

– Du är utmattad! Imorgon är det du som går till läkaren och sjukskriver dig!

Och när Aye väl träffade en läkare och blev sjukskriven slutade hon att kämpa emot sina utmattningssymtom.

– Då var det som att en buss körde över mig. Jag minns det så tydligt. Det kändes som ett fysiskt slag mot hela kroppen och jag kollapsade och kunde knappt röra mig på flera veckor.

De enklaste sysslorna tar all energi

– Det svåra med min situation är att det inte syns utanpå. Jag ser likadan ut som när jag var frisk, men har väldigt många symtom. Om jag sitter med ett sällskap ser de inte på mig att jag har svårt att följa med i samtalet, eller att jag inte kan vara på vissa platser på grund av min ljudkänslighet. Det är få som förstår att något så självklart som att handla mat, kan kräva så mycket energi att jag måste lägga mig och vila efteråt.

Under ett antal månader efter att Aye gått in i väggen var hon heltidssjukskriven, men nu har hon börjat arbetsträna på 25 procent igen. Hon har via en stressmottagning gått ett rehabiliteringsprogram med gruppterapi och fysioterapi som hjälper henne i tillfrisknandet.

Återhämtning är viktigt

– Jag övar varje dag för att bli bättre och jag har gjort enorma framsteg. Jag hade inte kommit så här långt utan rehabiliteringen. Att gå i en grupp tillsamman med andra personer i samma situation har varit väldigt fint. Sedan har jag en fantastisk sambo som tagit så stort ansvar hemma. För honom har det varit tufft att leva med mig som har utmattningssyndrom med allt vad det innebär. Jag har fortfarande begränsat med energi, både fysiskt och psykiskt. Men jag har lärt mig hur jag ska förhålla mig till sjukdomen. Jag respekterar mig själv och min kropp mer nu, och framförallt respekterar jag vikten av återhämtning. Jag ser fram emot att leva ett friskt och lyckligt liv. Ett annat liv än det jag levde innan, för det livet gjorde mig sjuk.

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.
Semestern kan bidra till stress, både ekonomisk och energimässigt. Men det finns sätt att undvika stressen.

Fem saker som minskar din semesterstress

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Fem män poserar i vinterkläder.

De skidar mot den farliga stressen

Fyra småbarnspappor som alla på olika sätt upplevt stressrelaterad ohälsa men som är gröngölingar i skidspåret. Nu siktar de på att ta sig igenom Vasaloppet den 27 februari – allt för forskningen om stress
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta