Hjärnfonden
Ge en gåva

Iterio medarbetare

Iterio – Vi pratar öppet om stress och utmattning

Iterio är ett konsultföretag i samhällsbyggnadsbranschen med 95 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö som under flera år i rad fått mycket goda resultat i sina medarbetarundersökningar.

Pernilla Troberg, miljöchef på Iterio
Pernilla Troberg, miljöchef på Iterio

En av anledningarna till det kan vara att företaget hela tiden arbetar för att få medarbetarna att må bra och trivas. Genom frihet under ansvar kan medarbetarna vara flexibla, för att livspusslet med arbete och familjeliv ska gå ihop.

Pernilla Troberg arbetar som miljöchef på företaget och här delar hon med sig av sina bästa tips för att lyckas.

Ni har fått fina resultat i de senaste årens medarbetarundersökningar. Hur känns det?

– Det är såklart väldigt roligt! Det visar att vi har lyckats med att leva efter våra värderingar. Vi är stolta över vad vi är och vad vi åstadkommer tillsammans. Det märks i hela organisationen.

Hur arbetar ni för att era medarbetare ska trivas?

– Vi arbetar mycket med transparens. Våra chefer är väldigt närvarande och vi tror på en ”platt” organisation där goda idéer effektivt tas tillvara för att medarbetarna ska känna engagemang och förtroende. Genom att prata om vår värdegrund och att få medarbetarna att må bra, kommer goda resultat som en effekt av det. Vi undviker att prata om hårda mål eftersom det sällan upplevs motiverade i det dagliga arbetet. Vi ser människorna bakom medarbetarna och bryr oss om varandra. Vi arbetar i lag och hjälps åt. Och så firar vi mycket – stort som smått.

Vad uppskattar medarbetarna allra mest med det ni gör för dem?

– Mycket faktiskt, som att ha frihet under ansvar och möjlighet att själv bestämma över sin egen utveckling. Att ledningen påtalar balans mellan jobb och fritid har ett viktigt signalvärde. Det finns en strävan efter gemenskap genom transparenta informationsmöten, gemensamma fikastunder och inkluderande evenemang och resor. Idealet är att jobba professionellt och effektivt när vi jobbar och värna om hälsa och familj på fritiden. Det är ingen tävling om vem som kommer först och går sist från kontoret.

Dessutom har vi generösa friskvårdsförmåner och en sportchef som ser till att vi aktiverar oss. Vi har föreläsningar och diskussioner kring välmående, utmatning och ohälsosam stress. Och vi talar öppet om hur vi mår på arbetet.

Får de medarbetarna vara med och påverka?

– Vi måste alltid vara lyhörda för vad medarbetarna tycker och önskar för att upprätthålla välmående, nyfikna, engagerade och nöjda medarbetare. Vi har målbilder för vad vi vill uppnå tillsammans, hur vi ska nå dit och vem som behövs i det arbetet. Och alla är delaktiga och kommer med önskemål och idéer.

Har ni några goda råd som ni kan dela med er av till andra arbetsplatser?

– Lyssna på medarbetarna. Våga prata öppet om stress och utmattning och utbilda all personal i vad ohälsosam stress är, hur vi känner igen de första signalerna och hur vi kan förbygga det. Ge medarbetarna möjlighet att påverka sin egen arbetssituation och tillvaro. Se alla och försök förstå deras behov.

Och så måste man ha arbetsglädje och kul på jobbet! Små saker i vardagen är också betydelsefulla, som ett trivsamt kontor med god arbetsro och något extra som frukt på kontoret eller en glassbox i lunchrummet!

Relaterat

Kollage för att bildsätta julstress på arbetsplatsen och hemmet. Ett utklippt ansikte med ett paket, en tomteluva, dator och diagrampil bakom.

9 tips: Minska stressen på jobbet i jul 

Att känna sig stressad under årets slut och inför julen är det inte konstigt. Var femte svensk tycker att december är årets mest hektiska månad.  

Nervceller som kan kopplas till långvarig stress

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en grupp nervceller i hjärnan som är involverade i att skapa negativa känslor och långvarig stress hos möss. Forskningen har fått stöd av Hjärnfonden.

5 saker som kan skapa semesterstress – och vad som kan minska den

Semestern – en tid för välförtjänt vila. Men för många också en tid fylld av förväntan, stram planering och social samvaro. Något som kan komma med en prislapp, både ekonomiskt och energimässigt, vilket riskerar leda till ökad stress snarare än återhämtning.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.
hjärnfonden-kristina-glise

Så förebygger du för hög stressbelastning

För 25 år sedan började sjukskrivningarna i samhället öka markant. Det som framför allt ökade var sjukskrivning för psykisk ohälsa, ofta sammankopplad med för hög stressbelastning på jobbet. Idag sjukskrivs ungefär 70 000 personer av just stressrelaterad psykisk ohälsa.
Företaget Fondo deltar i Hjärnsteget

Fondo x Hjärnsteget

För företaget Fondo är det viktigt att ta hand om de anställdas psykiska och fysiska hälsa. De ser personalen som sin absolut viktigaste tillgång och friskvård som en investering för framtiden. Genom att delta i Hjärnsteget bidrar Fondo både till förbättrad personalhälsa och till viktiga framsteg för hjärnforskningen.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta