Ge bort aktier till välgörenhet och stötta hjärnforskningen
Om du skänker aktier, värdepapper, aktieutdelning, fonder eller obligationer till direkt till Hjärnfonden som sedan realiserar gåvan behöver varken du eller vi betala någon kapitalvinstskatt. På så sätt ökar värdet av din gåva väsentligt.
Vill du veta mer?
Kontakta Lotta Johansson,
Insamlingsansvarig filantropi och stora gåvor
Telefon: 072-348 11 03
Mejl: lotta.johansson@hjarnfonden.se
Aktier och värdepapper som gåva
Så här gör du för att skänka aktier och värdepapper som gåva:
- Du väljer att ge en värdepapperspost som gåva till Hjärnfonden.
- Din bank-/kapitalförvaltare får i uppdrag att överföra gåvan till Hjärnfondens värdepappersdepå på; Swedbank, depåkontonummer 3813 812 040 68
Handelsbanken,depåkontonummer (6501) 233 171 649
SEB, depåkontonummer 01–004 268 068 - Du fyller i ett gåvobrev (blanketten öppnas som pdf) och skickar in till oss.
- I gåvobrevet anges vad du har givit i gåva och att Hjärnfonden är gåvomottagare.
- Du får bekräftelse på att aktiegåvan nått oss
Vad är ett gåvobrev och att ge aktier i gåva?
Ett gåvobrev för aktier är ett dokument som visar att en gåvogivare önskar skänka aktier i gåva till en gåvotagare.
Vad bör ett gåvobrev för aktier innehålla?
Uppgifter om gåvogivaren och gåvomottagaren, vilka aktier som gåvogivaren kommer att överföra samt antalet, datumet för överföringen, och givarens signatur. Här finns en mall på ett gåvobrev som du kan använda när du skänker aktier till Hjärnfonden.
Vad händer sen?
Efter ägarbytet säljer vi värdepapperen/egendomen. Hjärnfonden är skattebefriad och betalar inte någon kapitalvinstskatt. Så snart försäljning skett skickar Hjärnfonden ut en bekräftelse på vilken summa din gåva inbringat till forskningen. Din omtanke kommer många till del.
Inkomstdeklaration
Din bank skickar alla uppgifter till Skatteverket och du behöver därför inte ange det i din deklaration. Ett gott råd är dock att ändå förklara att du skänkt bort utdelningen under ”Särskilda upplysningar” i deklarationen och bifoga det tackbrev som du får från oss.
Så fungerar skatten med aktiegåvor
Om du skänker aktier, värdepapper, aktieutdelning, fonder eller obligationer direkt till Hjärnfonden som sedan realiserar gåvan behöver varken du eller vi betala någon kapitalvinstskatt.
Villkoren för att ge aktier i gåva
De aktier vars utdelning du skänker till Hjärnfonden ska vara börsnoterade. Du ska dessutom stå som direkt ägare till aktierna det vill säga inte som delägare i exempelvis en aktiefond. För att gåvan ska bli skattefri, måste du föra över rätten till utdelningen från dig till Hjärnfonden minst en vecka innan bolagsstämman
Aktieutdelning som gåva
De aktier vars utdelning du skänker till Hjärnfonden skall vara börsnoterade. Du ska dessutom stå som direkt ägare till aktierna det vill säga inte som delägare i exempelvis en aktiefond.
När du skänker din utdelning till Hjärnfonden måste du göra Hjärnfonden till mottagare.
Så här går det till
För att gåvan ska bli skattefri, måste du föra över rätten till utdelningen från dig till Hjärnfonden minst en vecka innan bolagsstämman. I DI-kalendern eller Finansportalen, kan du se när bolagen håller stämmor. Om du har aktierna registrerade på ett VP-konto, fyller du i blanketten Anmälan om Rättighetshavare (blanketten öppnas som pdf) och lämnar till din bank eller kapitalförvaltare. Om du har aktierna i en aktiedepå är den generella regeln att du förutom att fylla i blanketten ovan även måste be banken att flytta över hela eller delar av aktieinnehavet till ett VP-konto. Kontakta din bank och hör vad som gäller för depåkontohavare i just din bank.
Är du är kund hos Avanza, Aktieinvest, Nordnet eller annan nätmäklare har du möjlighet att välja att ge din utdelning som gåva till Hjärnfonden direkt på din sida.
Hos Avanza loggar du in och går in på Mina sidor > Deklarationer > Ge bort din utdelning.
På Aktieinvest loggar du in på ditt konto > Min depå > Inställningar > Utdelningar.
Ta med följande uppgifter till bankkontoret:
Hjärnfonden, Box 2364, 103 18 Stockholm
Stora Nygatan 26, 111 27 Stockholm
Organisationsnummer: 802017-8664
Plusgiro: 90 11 25-5 Bankgiro: 901-12 55
Vad händer sedan?
Bekräftelse:
Hjärnfonden skickar alltid ut en bekräftelse på att vi tagit emot pengarna. Har du inte fått ett brev, ber vi dig att kontakta oss.
Inkomstdeklaration:
Din bank skickar alla uppgifter till Skatteverket och du behöver därför inte ange det i din deklaration. Ett gott råd är dock att ändå förklara att du skänkt bort utdelningen under ”Särskilda upplysningar” i deklarationen och bifoga det tackbrev som du får från oss.
Återkalla aktiegåvan:
Eftersom din gåva av aktieutdelning endast upphör om du antingen säljer aktierna eller att du aktivt avslutar din gåva, kommer vi att i god tid innan årets utdelningsperiod skicka ett brev där vi uppmärksammar dig på att detta. Då kan du välja att behålla överföringen till Hjärnfonden eller att avregistrera oss som mottagare av framtida aktieutdelning. Enklast gör du detta genom att fylla i rutan ”Återkallande” i blanketten Anmälan om Rättighetshavare (blankettet öppnas som pdf).
Fåmansbolag
Alla privatpersoner och ägare av fåmansbolag kan skattefritt skänka sina aktieutdelningar till skattebefriade ideella organisationer med allmännyttiga ändamål, som Hjärnfonden.
Om du vill skänka en stor gåva från ditt eget bolag blir effekten ännu större. En utdelning på en halv miljon skulle ha gett dig 350.000 kr efter skatt, men blir 500.000 kr till hjärnforskningen.
För att gåvan ska bli skattefri måste utdelningen överföras direkt från bolaget efter bolagsstämman till Hjärnfonden, innan du som aktieägaren får utdelningen i din hand.
Gör så här om du äger aktier i fåmansbolag
Som privatperson bosatt i Sverige och ägare av fåmansbolag har du rätt att skänka hela eller delar av utdelningen från fåmansbolaget till välgörenhet – skattefritt! Det finns ingen övre gräns för hur mycket du får skänka skattefritt. Du kan skänka hela eller delar av utdelningen – du bestämmer. Om ni är flera ägare kan någon skänka utdelningen och andra behålla utdelningen för egen del.
Det viktiga är att du tar beslutet om gåvan innan bolagets bolagstämma, och att aktieutdelningen förs över direkt från bolaget till Hjärnfonden, utan att passera dig som aktieägare.
Vi hjälper dig gärna med processen, kontakta ansvarig för filantropi och stora gåvor på lotta.johansson@hjarnfonden.se, mobil 072-348 11 03
Att ge en aktiegåva från ett fåmansbolag
Gåvogivaren måste formalisera gåvan genom att skriva ett gåvobrev samt låta styrelsen i bolaget utfärda aktiebrev med utdelningskupong, varav det senare överlämnas till organisationen. Enligt aktiebolagslagen är nämligen den som visar upp eller avlämnar en kupong eller något annat särskilt bevis som har getts ut av bolaget, behörig att ta emot vinstutdelning. Det är även viktigt att fundera över hur utdelningskupongen utformas, det vill säga om den ska gälla för en specifik utdelning eller mer generellt. Detta steg behöver genomföras innan du på bolagsstämman beslutar om utdelning, för att du inte ska bli beskattad för utdelningsbeloppet. Vi rekommenderar att du överlämnar gåvobrevet en vecka innan bolagsstämman.
Du kan lämna hela eller en del av rätten till kommande utdelning. Om endast utdelning ska ske för en andel av aktierna bör man i samband med utfärdandet av aktiebrev med tillhörande utdelningskupong se över att man i aktieboken har antalet aktieposter som överensstämmer med den tilltänkta utdelningen. När pengarna sedan överförs är det viktigt att de går direkt från företagets konto till organisationen, så att de inte betalas ut till dig eftersom detta kan leda till att du ändå blir beskattad.