Text: Ragnhild Ahlgren
Vetenskaplig sakkunnig och skribent
Åtta tips för att minska stressen
Med rätt förberedelse och kunskap kan du minska den negativa effekten som stress kan innebära för den psykiska hälsan – på lång sikt.
Hitta på sidan
Stress är en del av vår vardag – alla blir stressade någon gång. Det händer när vi är i situationer som kräver något extra och kroppen behöver mobilisera kraft och energi. Energimobilisering är något friskt och helt normalt i sådana situationer.
Men det uppstår problem och kroppen och hjärnan kan ta skada om vi stressar utan vila och återhämtning under lång tid.
Här får du tips på hur du kan undvika att stressen blir ohälsosam:
1. Vila och ta tid för återhämtning
Vi klarar perioder av stress om vi ser till att vila och återhämta oss. Viktigt att förstå är att återhämtning inte behöver vara exakt samma sak för alla. För någon är det återhämtande att titta på TV, läsa en bok eller bläddra i en tidning. För någon kan det vara att ta en promenad eller träna på gymmet medan andra bara vill ”slappa”. Du hittar själv den typ av avkoppling som ger just dig återhämtning och vila för både kropp och hjärna.
2. Ställ rimliga krav på dig själv
Arbeta med din egen inställning till de krav som ställs i livet och försöka lägga upp din tillvaro efter de krav som du kan hantera.
3. Rör på dig
Vid fysisk aktivitet händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Blodcirkulationen ökar och hjärnan får mer syre. Fysisk aktivitet gör också att kroppen blir bättre på att ta hand om stresshormoner – din stresstålighet ökar, helt enkelt.
Dessutom frisätts signalsubstanser i hjärnan som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan också förbättras.
4. Försök sova gott
Det är kanske lättare sagt än gjort men en god natts sömn är viktig för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Se till att börja varva ned i god tid innan du lägger dig – helst utan mobil, dator eller andra skärmar. Ta hellre ett bad eller läs en bra bok. Håll sovrummet mörkt och svalt.
5. Försök ha en rimlig arbetsbörda
När jobbet stressar, sätt gränser, delegera och be om hjälp. Ta hjälp med gränssättning. När jobbet stressar är det bäst att tala med chefen för att åstadkomma en förändring. Du kan också tala med dina kollegor, det ger möjlighet att dela erfarenheter och att stötta varandra.
6. Umgås med familj och vänner
Socialt umgänge gör det lättare att varva ner. Det kan vara så enkelt som att ta en fika eller en promenad tillsammans.
7. Varva ner
Det finns avslappningsövningar du kan lära dig. Yoga är ett exempel på övningar som kan hjälpa till att hejda tankar som snurrar i huvudet och gör att stressreaktioner i kroppen dämpas.
8. Säg ”Nej”
Det är mycket i privatlivet som kan vara stressande. Om du blir stressad av att familjen har många aktiviteter, gå igenom och ta bort, och om det finns möjlighet att be om hjälp. Öva på att säga “nej” eller “låt mig tänka på saken” om du lätt ställer upp på vad andra vill. Be att få vänta en dag med svaret så kan det vara lättare att säga nej.
Ragnhild Ahlgren
Vetenskaplig sakkunnig och skribent