Hjärnfonden
Ge en gåva
Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri och forskare om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning vid Karolinska Institutet.

Viktigt att våga tala om självmord

Varje år tar nästan 1 500 människor sitt liv i Sverige. På Hjärnans Dag den 19 april 2018 föreläste Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri och suicidforskare vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet , om hur viktigt det är att vi vågar tala om självmord.

Se föreläsningen här
Tonårstjej

Tusentals ungdomar kämpar varje dag med depression

Att känna sig ledsen eller nedstämd ibland – det är en del av livet. Men om ledsenheten håller i sig kan den övergå i en depression. 2018 kämpade mer än 11 000 barn och unga med depression, av dem var fler än 8000 flickor.
Deppad tjej ser sig i spegeln på toaletten

Många unga lider av ångest

Ångest och rädsla kan alla känna och är en naturlig reaktion när vi hamnar i situationer som upplevs hotande. Det har i likhet med smärta en viktig funktion för vår överlevnad. Det är många barn och unga som lider av ångest och antalet har ökat under de senaste åren.
Pappa tröstar sin son

Tre ungdomar tar sitt liv varje vecka

Varje vecka tar tre ungdomar i ålder 0-24 år sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken i den gruppen. Som närstående är det viktigt att agera om du misstänker att ett barn eller ung person i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.
Ung flicka ser sorgsen ut

Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar

Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. Att må psykiskt dåligt kan innebära allt från att känna stark oro, nedstämdhet, sorg, rädsla, ångest, depression till självmordstankar.
Pojke i 7-års åldern sitter på soffa

Är ditt barn oroat av Coronapandemin?

Vi frågade Josef Milerad, docent på Karolinska Institutet och skolöverläkare, vad han säger till föräldrar som är oroliga för sina barn. Läs hans tips här.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta