Hjärnfonden
Ge en gåva

Den uppkopplade barnhjärnan

Hugo Lagercrantz om hur våra barns hjärnor påverkas av sociala medier och att vara uppkopplade.

Se föreläsningen här
Flicka sitter på golvet framför en våg med händerna för ansiktet. f

Anorexia nervosa – en dödlig sjukdom

Anorexia nervosa är en ätstörning där den sjuke försöker svälta sig för att gå ner i vikt. Tio procent av de som drabbas dör till följd av sjukdomen. Läs om Ida Nilssons forskning.

Blodprov ska visa vem som riskerar psykisk ohälsa

-Barn – och ungdomspsykiatrin har stora problem med att diagnosticera och behandla alla unga som söker vård, säger Helgi Schiöth, professor i farmakologi vid Uppsala universitet.
Kristiina_Tammimies

Jakten på generna bakom autism

Kristiina Tammimies, forskargruppsledare på Karolinska Institutet studerar de genetiska faktorerna bakom autism och andra diagnoser inom autismspektrumtillstånd, AST. Exakt vad som orsakar AST är okänt men både arv och miljö tycks ha betydelse.
Pappa håller sitt för tidigt födda barn in till sig.

Extremt för tidigt födda barn – de nya överlevarna

Extremt för tidigt födda barn överlever allt tidigare under graviditeten tack vare modern intensivvårdsteknik. Men barn som är födda mer än tre månader för tidigt löper stora risker att få någon typ av störning i hjärnans utveckling.

Kan svaret på ADHD-gåtan finnas i magen?

Catharina Lavebratt forskar om kopplingen mellan hjärnan och tarmen. Bakgrunden är en mindre studie från Finland som visade att nyföddas intag av särskilda mjölksyrabakterier kunde minska risken att utveckla ADHD.

Våga tala om självmord

Varje år tar nästan 1 500 människor sitt liv i Sverige. På Hjärnans dag den 19 april 2018 föreläste Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri och suicidforskare vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet , om hur viktigt det är att vi vågar tala om självmord. Här kan du se hennes föreläsning.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta