På Vetenskapsfestivalen Forskar Fredag den 30 september berättar många forskare om sin forskning.

“Jag hoppas få många kluriga frågor”

Den 30 september firas vetenskapsfesten Forskarfredag på 30 orter över hela Sverige. I Stockholm deltar hjärnforskaren Kristiina Tammimies som forskar om genetiska faktorer bakom autism.

Kristiina Tammimies är av många forskare som deltar i Forskar Freda, ett evenemang som vänder sig till ungdomar skolklasser och äger rum på 30 platser i Sverige. Foto: Karolinska Institutet
Kristiina Tammimies är en av många forskare som deltar i Forskarfredag, ett evenemang som vänder sig till ungdomar och skolklasser på 30 platser i Sverige. Foto: Karolinska Institutet

Hur kommer det sig att du skall vara med?

“Karolinska Institutet är med och organiserar Forskarfredag och de ville ha forskare som deltar.”

Vad tänker du prata om?

“Jag kommer att träffa en skolklass och ska prata om min forskning kring genetiska faktorer som har betydelse för autismspektrumtillstånd.  Jag kommer också tala om hur vi kan börja förstå hur hjärnan utvecklas baserat på de genetiska fynd som vi har hittat. Självklart kommer jag också berätta varför är jag forskare.”

Vad hoppas du få för respons av publiken?

“Jag hoppas få många kluriga frågor och få en bra dialog med publiken.”

Har du varit med i det här eller liknande arrangemang tidigare?

“Jag har inte varit med i forskarfredag innan men har deltagit i event som har varit riktat till familjer som har deltagit i studier jag gjorde när jag forskade i Kanada. Jag tycker det är viktigt att sprida information om forskning och forskningsfynd till en allmän publik.”

Kristiina Tammimies är genetiker och forskare vid Center of Neurodevelopmental Disorders på Karolinska Institutet (KIND) och får stöd av Hjärnfonden. Här kan du läsa mer om hennes forskning.

Här finns information om Forskarfredag