Grace Brungardt berättar om hur det är att ha ADHD

Grace berättar om hur det är att ha ADHD

ADHD förekommer hos ungefär fem procent av barnen och tre till fyra procent av vuxna. En av dem är Grace Brungardt. Hon är 11 år och vill att andra ska förstå hur det är att ha ADHD. Här kan du läsa hennes berättelse.

“Det är inte enkelt att ha ADHD, men man måste stå ut. Det kan vara skönt men då och då är det jobbigt. ADHD är när man inte kan välja vad man känner. Och då kan det vara huller om buller. Men min mamma säger att jag har superkrafter. Att jag är speciell men jag tror hon alltid trott det. Jag brukar säga att min ADHD slåss med mina egna känslor och på natten vinner ADHD för då blir känslorna trötta och orkar inte slåss längre. Och då är det huller om buller igen.

Du har nog kommit i bråk någon gång. För mig blir det att jag bara vill skrika en dum sak till den personen.

Stå upp för den som har det svårt

Jag vill förstå hur det går till med ADHD men jag vill samtidigt bara låta det vara. När jag skall lära mig något nytt så blir det svårt och jag tänker att JAG KAN INTE. Jag vill inte att det skall hända men det händer och allt blir dumt.

Men jag vet att allt blir bra till slut. Så, om någon behöver din eller någon annans hjälp så stå upp för den som har det svårt. Jag vill lära andra hur det är att ha ADHD och du, bara du, kan göra en stor skillnad för de som har det svårt.”

Det här skrev Grace när hon var 9 år,  idag är hon 11 år.

Här kan du läsa mer om ADHD.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Vi lyfter NPF-barnens röst i kampen om en skola för alla!

Nu har 1 miljon skolbarn sommarlov. Flera firar med kompisarna och är glada över goda resultat. Men många elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har haft ett tufft skolår och flera lämnar skolan utan godkända betyg. Vi vill sprida information om skolsituationen för barn med NPF och behovet av att förbättra stödet till elever med funktionsnedsättning i skolan och följer därför upp den tidigare informationskampanjen minfullapotential.se med #FrågaBarnen.

Alexander Forselius

”Min fulla potential” fokuserar på barnen i skolan

I skolan ställs ofta hårda krav på att anpassa sig. Barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, npf, kan därför få det tufft med skolgången då de inte får sina behov bemötta. Det saknas fortfarande mycket kunskap om npf, men det finns mycket skolan kan göra redan nu. Genom kampanjen ”Min fulla potential” vill Hjärnfonden inspirera och sprida de goda exemplen när skolan ger alla en möjlighet att tillgodogöra sig undervisningen. Kampanjen genomförs med stöd av Attention och KIND.