Hjärnfonden
Ge en gåva

Grace Brungardt berättar om hur det är att ha ADHD

Grace berättar om hur det är att ha ADHD

ADHD förekommer hos ungefär fem procent av barnen och tre till fyra procent av vuxna. En av dem är Grace Brungardt. Hon är 11 år och vill att andra ska förstå hur det är att ha ADHD. Här kan du läsa hennes berättelse.

“Det är inte enkelt att ha ADHD, men man måste stå ut. Det kan vara skönt men då och då är det jobbigt. ADHD är när man inte kan välja vad man känner. Och då kan det vara huller om buller. Men min mamma säger att jag har superkrafter. Att jag är speciell men jag tror hon alltid trott det. Jag brukar säga att min ADHD slåss med mina egna känslor och på natten vinner ADHD för då blir känslorna trötta och orkar inte slåss längre. Och då är det huller om buller igen.

Du har nog kommit i bråk någon gång. För mig blir det att jag bara vill skrika en dum sak till den personen.

Stå upp för den som har det svårt

Jag vill förstå hur det går till med ADHD men jag vill samtidigt bara låta det vara. När jag skall lära mig något nytt så blir det svårt och jag tänker att JAG KAN INTE. Jag vill inte att det skall hända men det händer och allt blir dumt.

Men jag vet att allt blir bra till slut. Så, om någon behöver din eller någon annans hjälp så stå upp för den som har det svårt. Jag vill lära andra hur det är att ha ADHD och du, bara du, kan göra en stor skillnad för de som har det svårt.”

Det här skrev Grace när hon var 9 år,  idag är hon 11 år.

Här kan du läsa mer om ADHD.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett kollage med en kvist med gröna blad och ett ansikte mot grå bakgrund.

Det behövs mer kunskap om den kvinnliga hjärnan 

Kvinnor har mer sömnproblem än män, får sin ADHD-diagnos senare och drabbas i större utsträckning av stress. Mannen har varit norm inom medicinsk forskning och trots att det går framåt behövs fortfarande mer kunskap om hur hjärnans sjukdomar och diagnoser drabbar kvinnor annorlunda än män.
Ett kollage där en pojke i svartvitt skriker samtidigt som det flyter bollar runt hans huvud.

NPF-dagen – allas rätt att vara olika

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är starkt kopplade till hur hjärnan arbetar och fungerar och NPF-dagen den 15 mars har instiftats för att uppmärksamma allas rätt till att vara olika.
Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, talade på Barnhjärnans Dag om skillnaderna i diagnosticeringen av flickor och pojkar med autsim eller ADHD. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Varför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar varför och hur hormonella svängningar kan påverka symtom.
Kvinna i gul jacka ler mot kameran. Hon står i gatumiljö.

Kungamamman Annsophie – en förkämpe för barns rättigheter

Hjärnfonden vill rikta ett stort och varmt tack till AnnSophie Forsell och övriga aktiva i föreningen Kung Över Livet som gjort ett enormt arbete för att samla in pengar till forskning och sprida kunskap och engagemang för NPF-frågor. De har samlat in otroliga 500 000 kronor till Hjärnfonden sedan starten 2012.
Henrik Larsson, professor vid Örebro universitet

Koppling mellan socker och ADHD

Det finns en koppling mellan ADHD och matvanor. Det visar forskning vid Örebro universitet. – Vi ser en koppling mellan ADHD och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li, som är doktorand vid Örebro universitet och har gjort studien tillsammans med professor Henrik Larsson.
En leende pojke med rödaktigt hår och hans mamma.

Skolan ångestfylld för Alex

Alex är åtta år och älskar superhjältar och Youtube. Han gillar att spela teater och spelar upp filmscener för familjen med stor inlevelse. Här berättar hans mamma Camilla Svendsrud om vägen till en autismdiagnos och kampen för en fungerande skolgång.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta