Hjärnfonden
Ge en gåva

Jan de Laval, 68 år, har jobbat som regissör och teaterproducent. För två år sedan drabbades han av en stroke.

”Stroken är det absolut värsta som har hänt i mitt liv”

När Jan de Laval var 66 år förändrades hans liv bokstavligt talat över en natt – han vaknade förlamad efter en stroke. Vägen till ett någorlunda fungerande liv blev svår, inte minst på grund av den bristfälliga rehabiliteringen. Din gåva till hjärnforskningen behövs!

Ge en gåva till den livsviktiga strokeforskningen

Jag har levt ett mycket aktivt liv och alltid känt mig ung. Jag hade tänkt arbeta till åtminstone 75 – människan fungerar nog så, att man räknar med att vara frisk.

En natt för två år sedan vaknade jag och kunde inte röra vänster arm och ben. Känslan var ren och skär panik. Min hustru, som är sjuksköterska, förstod att det var en stroke och ringde ambulans. Men innan den kom fram hade allt gått över, jag kunde röra mig igen.

Jag togs ändå in på observation, eftersom det är vanligt att en propp i hjärnan lossnar och flyttar på sig så att symtomen försvinner under en tid. I och med att jag mådde hur bra som helst valde jag att åka hem efter bara ett dygn.

Redan samma natt, hemma igen, fick jag då den ”riktiga” stroken – med samma förlamning som innan. Jag åkte in med ambulans direkt, men den här gången släppte aldrig symtomen. Efter en omtumlande vecka på sjukhus blev jag skickad på fem veckors rehabilitering.

Det var en speciell upplevelse. Å ena sidan var det extremt jobbigt att komma dit i rullstol och behöva lära sig att gå igen. Å andra sidan kände jag att jag hade kommit relativt lindrigt undan. Jag träffade människor som låg fastspända på bårar och unga kvinnor som inte kände igen sina egna barn.

Personalen var hur bra som helst, vilket även gällde de fysioterapeuter och sjukgymnaster jag träffade under året efter. Men sedan skrevs jag ut och resurserna bara försvann. Jag ville ha återbesök och någon att prata med – jag kände mig väldigt övergiven. Vad skulle jag göra när jag var så ledsen att jag ville ta livet av mig? Jag och min fru fick kämpa på själva och, när orken hade blivit större, lyckades jag tvinga till mig en del hjälp.

Idag mår jag bättre och kan jobba igen. Och även om det går väldigt långsamt så kan jag röra mig ganska obehindrat. Men jag är hela tiden rädd – för att ramla, för en ny stroke, för att bli knuffad. Och jag har fått en vanlig följd, hjärntrötthet, som framförallt gör varje morgon till en mindre depression.

Jag har inga större förväntningar på att bli helt återställd, men hoppas att hjärnforskningen kan göra att jag åtminstone slipper en ny stroke. Sedan önskar jag fortfarande bättre långsiktigt omhändertagande i rehabiliteringen.

Jag ber dig därför att stödja Hjärnfonden. Alla har någon i sin närhet som har drabbats eller kommer att drabbas av stroke. Din gåva är med andra ord även omtanke om dina nära och kära.

Tack!

Jan de Laval

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta