Hjärnfonden
Ge en gåva

En kärleksfull blick

När din hund ser dig i ögonen frisätts kärlekshormonet oxytocin hos både dig och hunden. Oxytocinet gör oss lugna, tillitsfulla, generösa och behövs för att vi skall knyta an till vår kärlekspartner eller våra barn. På samma sätt gör oxytocinet att ett speciellt band formas mellan oss och våra hundar.

När föräldrar och spädbarn ser varandra i ögonen frisätts oxytocin och det bidrar till de starka känslomässiga band som formas mellan det lilla barnet och föräldern. Ju mer ögonkontakt, desto mer oxytocin och känsla av välbefinnande hos både förälder och barn. Och samma sak händer alltså när vi tittar in i våra hundars ögon.

Tre minuter av kärlek hjälper hjärnan

Men det är inte bara ögonkontakt som påverkar mängden oxytocin. Svenska forskare i Uppsala har visat att det räcker att du klappar, smeker och pratar med din hund i tre minuter så ökar mängden oxytocin i blodet hos er båda. Dessutom sjunker hjärtfrekvensen, blodtrycket och nivån av stresshormonet kortisol. På så   sätt gör hunden att du mår bättre både fysiskt och mentalt.

Hunden i hjärnans tjänst

Hunden hjälper våra hjärnor på flera sätt. Det finns vårdhundar på demensboenden inom äldreomsorgen och även vid rehabilitering av barn och vuxna efter stroke eller förvärvad hjärnskada. Kontakten med hunden är lugnande men kan också motivera till träning och aktivitet.

Epilepsihundar larmar när husse eller matte får ett epileptiskt anfall, “läshundar” fungerar utmärkt som lyssnare till barn med dyslexiTrösthundar ger tröst och kärlek till framför allt barn vid katastrofer eller traumatiska händelser.

Villkorslös och accepterande kärlek

Var glad och tacksam över hundens villkorslösa och accepterande kärlek och ta väl hand om Nisse, Zelda, Filou, Chilla och alla andra vovvar där ute! De förtjänar extra kärlek och omtanke så här på Alla hjärtans dag.

Och ja, alla kattvänner; katter är också fantastiska, underbara och kärleksfulla husdjur som också hjälper oss mycket och som självklart också ska få en extra dos kärlek!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta