Sverige runt på longboard för hjärnforskningen

Erik Sander är just nu ute på sitt livs hittills största äventyr. Fyra månader på longboard, 500 mil runt Sverige, och förhoppningsvis minst 20 000 kronor till forskningen om MS.

Erik Sander åker Sverige runt på sin longboard. Från Smugehuk i söder till Karesuando i norr och tillbaka igen. En resa på cirka 500 mil. Förutom äventyret, så samlar han in pengar till forskningen om MS (multipel skleros), en sjukdom har själv lider av, genom sin egna insamling hos Hjärnfonden.

– Jag skulle precis börja plugga biomedicin i Halmstad och dagen efter nollningen vaknade jag upp med domningar i tårna. Några veckor senare hade det spridit sig till hela högersidan av kroppen och efter många vändor hos vårdcentraler och specialister ställdes till slut diagnosen MS.

En MS-diagnos var inte riktigt vad Erik, som höll på att utbilda sig till biomedicinare med inriktning mot träning på hög nivå, hade tänkt sig. Hur skulle han kunna lära andra om idrott om han inte ens skulle kunna använda fötterna? Men han landade ganska snabbt i sin nya situation.

– Än så länge är det inte så farligt. Idag har jag bara lite nedsatt känsel på höger sida och något ökad spasticitet, men jag är fullt funktionsduglig, säger Erik.

Från PT till äventyrare

Erik Sander är träningskillen och biomedicinaren som gick från att bygga upp gym och utbilda gympersonal i nutritionslära till att fullt ut satsa på bli äventyrare på heltid. Innan han gav sig ut på sitt första äventyr, longboard runt Island förra sommaren, hade han aldrig tältat tidigare. Och nu är det alltså dags för nästa äventyr, Sverige runt på longboard under fyra månader med all packning i en ryggsäck.

Hur kom du på att du ville bli äventyrare?

– För ett par år sen fick jag ett MS-skov och fick svårt att röra tårna på ena foten. Jag kunde fortfarande vara aktiv men det blev katalysator för mig att starta upp något nytt. Jag ville ta vara på min kropp och utnyttja dess fulla potential.

Hoppas forskningen löser MS-gåtan

Under de fyra månader som resan runt Sverige planeras ta kommer Erik att försöka samla in så mycket pengar som möjligt till forskningen om MS.

– Jag vill vara öppen med min MS-diagnos. Som många andra neurologiska sjukdomar syns inte MS på utsidan men har ändå stor påverkan på den drabbade. För mig är nog det värsta att inte veta när nästa skov kommer och hur det kommer att bli, säger han.

Erik Sander hoppas att många människor vill bidra till hans insamling hos Hjärnfonden. Idag finns inget botemedel mot MS, bara mediciner som lindrar och bromsar.

– Vi måste ge forskarna möjlighet att hitta det som triggar igång MS hos en person. Först då kan ett botemedel tas fram.

När det här skrivs åker Erik på sin longboard längs norra Jämtlands slingrande vägar. På hans Instagram-konto kan du följa hans resa i realtid.

– Jag vill så ofta det går hitta den där magiska tältplatsen, utan en enda människa i sikte. Vakna tidigt när solen går upp vid 4 och allt är så tyst att man knappt hör sig själv.

Stöd Eriks insamling

Du kan hjälpa Erik att samla in pengar till MS-forskningen!

Dela sidan

Engagera dig redan idag