Henrik Larsson, forskare vid Örebro universitet kommer att undersöka om det finns kopplingar mellan adhd och utvecklandet av åldrandets sjukdomar.

ADHD från vaggan till graven

Henrik Larsson från Örebro universitet får medel från Hjärnfonden för att ta reda på om barn med adhd löper större risk att utveckla andra sjukdomar i vuxen ålder. Med hjälp av världens största tvillingregister kommer data visa om det finns kopplingar mellan adhd och utvecklandet av åldrandets sjukdomar.

Henrik Larsson forskar om adhd vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet.

Henrik Larsson, forskare i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet får en halv miljon för ett års forskningsstudier. Tillsammans med sitt forskarteam kommer han undersöka om barn med adhd löper större risk att drabbas av psykiatriska eller somatiska sjukdomar när de blir äldre. Genom datakällor från nationella register och det svenska tvillingregistret ska han studera konsekvenserna av adhd hos personer i åldern 20 till 65 år.

– Det här är en unik studie på så vis att vi med hjälp av omfattande datakällor kan studera om barn med adhd löper större risk att drabbas av hälsoproblem när de blir äldre. Vi kommer se hur livsstilsförloppet påverkar hälsan hos personer med adhd, säger Henrik Larsson.

Adhd är en funktionsnedsättning som inte alltid försvinner med åldern utan som upplevs som ett ihållande problem hela livet. Med bättre kunskaper om vilka framtida konsekvenser sjukdomen kan få finns det möjlighet att sätta in preventiva åtgärder och rekommendationer i tid.

Med hjälp av tvillingregistret går det även att tydliggöra betydelsen av genetiska och miljömässiga faktorer för risken att drabbas av andra sjukdomar vid adhd-diagnos.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, talade på Barnhjärnans Dag om skillnaderna i diagnosticeringen av flickor och pojkar med autsim eller ADHD. Foto: Juliana Wolf Garcindo och Birgit Leistmann-Walsh

Därför påverkar könet när du får din diagnos

Varför får flickor som har ADHD eller autism ofta sina diagnoser flera år senare än pojkar? Lotta Borg Skoglund, överläkare i psykiatri, berättar varför och hur hormonella svängningar kan påverka symtom.

Henrik Larsson, professor vid Örebro universitet

Koppling mellan socker och ADHD

Det finns en koppling mellan ADHD och matvanor. Det visar forskning vid Örebro universitet.
– Vi ser en koppling mellan ADHD och att äta mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt, säger Lin Li, som är doktorand vid Örebro universitet och har gjort studien tillsammans med professor Henrik Larsson.

En leende pojke och hans leende mamma.

“Mitt liv som mamma till en son med ADHD och Aspergers syndrom har gjort mig både stark och svag”

Casper har ADHD och Aspergers syndrom. Här berättar hans mamma Cicci Meijer om vägen till diagnos och hur livet ställdes på sin spets. 

Peters dotter Lovisa har ADHD.

Att vara förälder till ett barn med en NPF-diagnos

Friends och Hjärnfondens satsning Hej Hyper, ska öka kunskapen om barn med NPF-diagnoser och vad de behöver i skolan. I de här filmerna berättar Pernilla, Jenny, Peter och Jimmie om hur det är att ha ett barn som har Aspergers syndrom, ADHD eller autism.

Björn Roslund föreläste om ADHD på Hjärnans dag 2019

Förklaringen bakom ADHD

Det finns nya förklaringar till varför man drabbas av ADHD och vad som händer i hjärnan. ADHD kan innebära både möjligheter och styrkor men också ställa till med problem. Klicka på pilen i bilden ovan och se Björn Roslunds föreläsning från Hjärnans dag.

Hur är det att ha en NPF diagnos – fyra barn berättar

Friends och Hjärnfondens satsning Hej Hyper, ska öka kunskap, minska stigmatisering och bidra till en bättre skolmiljö för barn med NPF-diagnoser. I de här filmerna berättar Levi, Lisa, Lovisa och William om hur det är att ha Aspergers syndrom, ADHD och autism.