Hjärnfonden
Ge en gåva

Världsepilepsidagen 11 februari 2019

Den 11 februari uppmärksammas epilepsi runtom i världen. I Sverige är 81 000 personer drabbade och vi behöver mer resurser till forskning och bättre livskvalitet för dem alla. Hjärnfonden stödjer svensk epilepsiforskning och här kan du läsa om några av de som kämpar för att forskningen hela tiden ska gå framåt.

Epilepsi kan uppstå när som helst i livet hos vem som helst. Det kan vara medfött eller komma till följd av en skada eller sjukdom. Sjukdomen beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva. Somliga får bara några enstaka anfall under hela livet, medan andra kan ha svåra anfall varje dag som allvarligt kan skada hjärnan.

Det finns så många olika typer av epilepsi och anfallen kan se väldigt olika ut, från stora dramatiska anfall till diskreta frånvaroattacker. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, så kallade oprovocerade epileptiska anfall.

Allt om epilepsi – för epilepsi är mer än bara en KrAMP

Gruppen ”Allt om epilepsi” startades av föräldrar vars barn har epilepsi, men har även gruppmedlemmar som lever med epilepsi eller har kontakt med epilepsi via sitt arbete. Tillsammans startade de insamlingen Mer än bara en KrAMP.

Rasmus pantade flaskor och fick ihop 21 000 kr till epilepsiforskningen!

En av dem som bidragit till insamling är Rasmus. När han var 10 månader drabbades han av ett epileptiskt anfall som höll på att ta hans liv och ett år senare fick han diagnosen epilepsi. Idag är Rasmus 11 år och i december förra året bestämde han sig för att han ville göra skillnad. Rasmus samlade ihop pant och ordnande ett skoldisco i sin hemby i Västra Götaland. Han fick ihop fantastiska 21.000 kr och alla pengar gick oavkortat till insamlingen hos Hjärnfonden. Tusen TACK Rasmus!

Viktor Högnäs fick sitt första epilepsianfall 2008. Nu driver han tillsammans med bloggaren Marica Andersson insamlingsprojektet Epilepsikampen för alla som lider av okontrollerad epilepsi. För att få in pengar till forskningen tillverkar de armband och säljer.

Marica Andersson och Viktor Högnäs pärlar armband för epilepsiforskningen.

– Jag hoppas att de insamlade pengarna går till forskning som hjälper personer med okontrollerad epilepsi, säger Viktor. Men också till en djupare förståelse för sjukdomen så att de som har epilepsi där man inte hittat orsaken kan få en förklaring till sin diagnos.

Vill du köpa ett armband? Skicka ett mejl till frokenrodlok@gmail.com De kostar 60 kronor inklusive frakt, varav hälften går till forskningen om epilepsi.

Stöd Viktor och Maricas insamling här:

Vet du vad du ska göra om någon får ett epileptiskt anfall? Läs Viktor Högbergs egna tips här.

Evelinas insamling mot epilepsi

Evelina Wennerlöf vill öka medvetenheten om epilepsi.

Evelina Wennerlöf fick sitt första epilepsianfall när hon var 11 år gammal. Hon hade aldrig hört talas om epilepsi och blev väldigt rädd när hon plötsligt förlorade kontakten med ena kroppshalvan.

– Sen mitt första anfall har jag sällan pratat om min sjukdom, jag har ljugit om vad det är för medicin jag har tagit och varför jag inte varit i skolan när jag varit på sjukhusbesök. Jag har skämts. Varit rädd för att folk ska tycka att jag är annorlunda och för att ingen ska förstå. Jag har stött på både elaka och klumpiga kommentarer, många fördomar, folk som har skämtat genom att imitera vad dem tror är ett anfall, folk som skrattat och rent av varit elaka.

Nu vill Evelina att fler ska förstå vad epilepsi är och våga prata om det. Därför samlar hon in pengar till forskningen om epilepsi via Hjärnfonden.

Stöd Evelinas insamling här:

Relaterat

Familjen Svanfeldt har insamlingen Beans and Brains hos Hjärnfonden

Att leva utan Della – en berättelse om kärlek och förändring

Familjen Svanfeldt har mött många utmaningar kopplade till hjärnhälsa, särskilt genom dottern Della som hade en svår hjärnskada, CP och epilepsi. Denna prövning har format deras vardag och inspirerat dem att skapa kaffet Beans & Brains för att stötta hjärnforskningen.
Närbild på emilia som har epilepsi som sitter med hakan i händerna och gör en pussmun.

”Fler borde veta mer om epilepsi och hjärntrötthet”

Idag lever över 80 000 svenskar med epilepsi. En av dem är 18-åriga Emilia som fick en förvärvad hjärnskada vid sitt första anfall.
En bild på en man med en blixtsymbol som går igenom huvudet – för att symbolisera epilepsi.

Världsepilepsidagen 2024

Epilepsi är en sjukdom som drabbar ungefär en procent av världens befolkning, alltså över 60 miljoner människor. Hjärnfonden stödjer forskning om epilepsi och har totalt delat ut över 30 miljoner kronor till olika epilepsiprojekt.
Jenny Wickham, en av Hjärnfondens stipendiater.

Jenny Wickham vill hitta nya sätt att behandla epilepsi

En tredjedel av de som har epilepsi svarar inte på de mediciner som finns. Jenny Wickham, Hjärnfondens stipendiat, vill ändra på det. Hon studerar de nervceller som är inblandade i epileptiska anfall och hur de kan vara mål för ny behandling.
Malin Silverå Ejneby, Hjärnfondens stipendiat.

Malin Silverå Ejneby använder matematik för att förstå epilepsi

Nervceller kommunicerar med varandra genom nervimpulser. Förändringar i styrkan på nervimpulserna kan potentiellt leda till sjukdomar som epilepsi. Malin Silverå Ejneby, Hjärnfondens stipendiat, vill använda matematiska modeller för att förstå det här bättre.
Monica Bergenek med sin som Linus som har epilepsi

För alla små hjältar med epilepsi

Idag 14 februari är det internationella epilepsidagen. Vi uppmärksammar dagen med en text av Monica Bergenek vars son har epilepsi.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta