Anqi Xiong forskar om Parkinsons sjukdom vid Uppsala univresitet Anqi Xiong forskar om Parkinsons sjukdom vid Karolinska Institutet. Hon har fått ett stipendium från Hjärnfonden.

Anqi Xiong vill behandla Parkinson med nya nervceller

I Sverige finns ungefär 20 000 personer med Parkinsons sjukdom. Sjukdomen beror på att de nervceller som bildar dopamin förstörs. Anqi Xiong, en av Hjärnfondens stipendiater, vill behandla sjukdomen genom att återskapa den typen av neuron direkt i hjärnan. Klicka på pilen i bilden och se en kort film där hon berättar om sin forskning.

Namn: Anqi Xiong
Universitet: Karolinska Institutet
Kommer från: Kina
Forskningsområde: Parkinsons sjukdom

Berätta om ditt forskningsområde – vad vill du undersöka?

Parkinsons sjukdom beror på att de nervceller i hjärnan som producerar dopamin dör.  Jag vill behandla sjukdomen genom att återskapa den typen av neuron. Jag arbetar med att utveckla och optimera en metod där astrocyter, en typ av inflammatoriska celler som finns i hjärnan, “programmeras” om till att bli nervceller som bildar dopamin. Den här “omprogrammeringen” sker på plats i hjärnan.

Hur kommer dina forskningsresultat att hjälpa personer som är drabbade av Parkinsons sjukdom

I takt med att fler dopaminproducrande nervceller skapas i hjärnan på patienter med Parkinsons sjukdom kommer symtomen på sjukdomen att avta. Idealiskt kommer behandlingen bestå av endast en eller ett par injektioner till hjärnan.  På sikt kommer livskvaliteten för patienter med Parkinsons sjukdom att förbättras.

Vilken är den största utmaningen inom ditt forskningsområde?

I mitt projekt tror jag det är att få metoden att bli effektiv nog så att tillräckligt många nya nervceller bildas.

Hur kommer det sig att du fastnade för hjärnforskning?

Någon har sagt  “Om den mänskliga hjärnan var så okomplicerad att vi kunde förstå den, skulle vi vara för ointelligenta för att kunna.”  Jag tycker det är en bra anledning att bli hjärnforskare.

Vad är din drivkraft som forskare?

Bertrand Russell sa ‘”Tre passioner, enkla men överväldigande starka, har styrt mitt liv: längtan efter kärlek, sökandet efter kunskap och en outhärdlig sorg över mänsklighetens lidanden”. Trots att jag inte är lika stor som Bertrand Russell, motiveras jag verkligen av att söka efter kunskap och att använda den för att lindra mänsklighetens lidande.

Översättning från engelska: Ragnhild Ahlgren

Visste du att:

  • Skakning i ena handen är det första symtomet hos 75 procent av alla parkinsonpatienter.
  • Parkinsons sjukdom är vanligare bland män.
  • Parkinsons sjukdom beror på att nervceller i ett område i hjärnan som heter substantia nigra bryts ned.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Hur hänger diet och psykisk ohälsa ihop?

Maximilian Tufvesson Alm, en av Hjärnfondens stipendiater, vill ta reda på hur mag-tarmkanalen kan påverka psykisk ohälsa genom ett hormon som produceras i tarmen. Han vill också förstå hur det påverkas av det vi äter.

Patricia Hägglund forskar vid Umeå universitet.

Patricia Hägglund vill göra det lättare för strokedrabbade att svälja

Runt hälften av de som drabbas av en stroke får problem med att svälja vilket ökar risken för undernäring och lunginflammation. Idag saknas en behandling som förbättrar sväljförmågan men det vill Patricia Hägglund, en av Hjärnfondens stipendiater, ändra på.

Elin Gruyters är en a Hjärnfondens stipendiater och forskar på Karolinska Institutet.

Elin Gruyters vill ringa in de processer i hjärnan som inte fungerar vid schizofreni

Schizofreni är en allvarlig folksjukdom som ca 35 000 svenskar har.  Elin Gruyters, en av Hjärnfondens stipendiater, vill förstå vad som ligger bakom sjukdomen.

Mikaela Ceder, en av Hjärnfondens stipendiater

Mikaela Ceder vill behandla smärta bättre

Att hitta och utvärdera nya behandlingsalternativ för kronisk smärta och nedsatt kognitiv funktion är fokus för Mikaela Ceders forskning. Hon är en av Hjärnfondens stipendiater.

Emelie Lind förbättrar hur man mäter syreförbrukning i hjärnan

Emelie Lind är en av Hjärnfondens stipendiater. Hennes forskning fokuserar på att utveckla mätningar av syreförbrukning i hjärnan med hjälp av magnetkamera.

Yiyi Yang studerar immuncellers roll vid Azheimers sjukdom

Yiyi Yang är en av Hjärnfondens stipendiater. Fokus för hennes forskning är Alzheimers sjukdom. Hon studerar vilken roll inflammation och immunceller har för sjukdomsprocessen.