Hjärnfonden
Ge en gåva
Äldre par sitter i en soffa

Varje krona till hjärnforskningen ger ökat hopp

Ännu en gång kan Hjärnfonden dela ut ett rekordbelopp i forskningsstöd – tack vare alla våra givare. Här berättar vår styrelseordförande, Peter Thelin, mer om hur dina gåvor gör skillnad.

Juni är en högtidsmånad för mig, eftersom det är då mitt engagemang i Hjärnfonden omsätts i verklighet. Då delar vi nämligen ut stöd till Sveriges mest lovande hjärnforskning – i år handlar det om hela 90 miljoner kronor. Det kommer att förbättra möjligheterna för fler än 100 forskare att göra nya upptäckter inom bland annat Alzheimers sjukdom, stroke och ALS.

På ett mänskligt plan innebär detta nya chanser att få ökad överlevnad, minskat lidande och förbättrad livskvalitet. Alla som i likhet med mig har upplevt ohälsa i hjärnan på nära håll förstår hur viktigt det är. Själv såg jag min mamma tyna bort i Alzheimer, en sjukdom som det i dagsläget inte ens går att bromsa.

Botemedel och behandling saknas 

Tyvärr är det ett återkommande mönster när det gäller hjärnans sjukdomar – att det saknas botemedel eller effektiv behandling. En del av förklaringen är förstås att hjärnan är väldigt komplex, men det handlar också om att hjärnforskningen får förhållandevis små resurser. Därför hoppas jag på ditt stöd.

I mitt arbete för Hjärnfonden arbetar jag ständigt för att ge hjärnforskningen bättre förutsättningar. Jag använder min långa erfarenhet från finansbranschen för att vi ska arbeta så smart och effektivt som möjligt. Tack vare vår Vetenskapliga nämnd säkerställer vi också att dina gåvor alltid går till hjärnforskningen med allra högsta kvalitet och potential.

Hjärnforskning ger hopp

Ett nutida exempel är att forskare vid Uppsala universitet, med stöd från Hjärnfonden, har tagit fram ett läkemedel som riktar sig mot det plack som uppstår i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. I de första kliniska faserna har läkemedlet gett positiva resultat och genomgår nu de sista kliniska testerna. Lyckas de innebär det att spelplanen förändras rejält.

För att den här typen av genombrott ska bli verklighet behöver hjärnforskningen mer resurser. Det ger dessutom hopp till hundratusentals människor och deras anhöriga. Min dröm är att ingen ska behöva uppleva de hemska följderna av ohälsa i hjärnan.

Jag hoppas att du vill stödja hjärnforskningen – det enda sättet att stoppa till exempel stroke, Parkinsons sjukdom, ALS och Alzheimer. Du behövs i den fortsatta kampen mot de här svåra sjukdomarna, så ge gärna en gåva. Den räddar liv.

Tack för ditt engagemang,

Peter Thelin
Styrelseordförande, Hjärnfonden

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Emma var 15 när hon drabbades av en stroke

Sommarlovet mellan åttan och nian var fullt av fotboll, skratt och vänner. Men under en match föll Emma plötsligt ihop – och vaknade inte förrän två dygn senare. Det som först verkade vara en hjärnskakning visade sig vara en stroke.

Nya vägar till behandling av hjärnsjukdomar

Fabio Begnini forskar på proteinet TREK-1 för att utveckla nya behandlingar mot hjärnsjukdomar som depression, migrän och smärta. Med stöd från Hjärnfonden använder han innovativa metoder för att ta fram träffsäkra läkemedel.

Odlade nervceller kan hjälpa mot strokeskador

De flesta som överlever en stroke får bestående besvär. Faktum är att stroke är den vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos vuxna. Därför utvecklar professor Zaal Kokaia en ny metod för att förbättra hjärnans återhämtning.

Samma idé kan lösa två olika strokeproblem

Idag finns inte många behandlingsalternativ när stroken är ett faktum. Docent Anja Meissners forskargrupp arbetar med helt nya sätt att både förebygga stroke och förbättra återhämtningen.
Karin Forsberg neurolog och forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet

“Vi är på väg att förändra framtiden för ALS-patienter”

Neurologen och forskaren Karin Forsberg vid Umeå universitet får stöd från Hjärnfonden för att fördjupa förståelsen av ALS. Inom tio år hoppas hon att forskningen har nått stora genombrott och att nya efterlängtade behandlingar kan nå patienterna.

“Mammas hjärna är skadad”

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta