Hjärnfonden
Ge en gåva
Äldre kvinna signerar sitt testamente

Nu vill många skriva testamente

SVT rapporterade i veckan att flera familjejurister har under de senaste veckorna märkt av en kraftig ökning av personer som vill skriva testamente – någonting som samtliga kopplar till coronakrisen.

Att skriva sitt testamente är något som många svenskar väljer att skjuta framför sig. Nära sju av tio svenskar över 50 år uppger att de inte har upprättat ett testamente. Det visar en Novusundersökning som Hjärnfonden gjorde hösten 2019. 

Undersökningen visade också att många undviker att prata med sina föräldrar eller nära anhöriga om vad som står i deras testamenten. Tre av tio har inte tagit upp frågan därför att de tycker att det är den anhörigas ensak. Man vill till exempel inte prata om sina föräldrars bortgång och hur mycket pengar de tänkt lämna kvar. Av de som pratat med sina föräldrar vet hälften vad som står i deras testamente och kvinnor vet i större utsträckning än män vad som står i sina föräldrars testamenten. 

En diagnos kan drabba plötsligt och ett testamente är inte något man ska skjuta upp till livets slutskede utan något man ska ha i livets alla skeden. För att vara säker på att dina tillgångar fördelas som du själv vill är det bra att skriva ett testamente. Det är också ett sätt att underlätta för anhöriga. Ett testamente är inte bindande, det är en levande handling som kan ändras under livets gång.  

Relaterat

Man skriver sitt testamente

Lär dig mer om att skriva testamente den 1 juni

Boka in sommarens viktigaste kväll! Välkommen till ett kostnadsfritt webinar om att skriva testamente.
Äldre kvinna signerar sitt testamente

Titta på vårt webinar om testamenten

Många tycker att det är svårt och mycket att tänka på när det gäller att skriva sitt testamente. Titta på vårt testamenteswebinar och få svar på många frågor.
Mormor sitter med sin dotter och barnbarn.

8 saker att ha i åtanke när det gäller testamente

Genom att skriva ditt testamente underlättar du för dina närstående och säkerställer att ditt arv fördelas på det sätt du vill. Här är några saker att tänka på.
Äldre par diskuterar sitt testamente med en jurist

Välkommen till ett webinar om att skriva testamente den 7 december kl 17.00

Boka vinterns viktigaste kväll. Hjärnfonden och juristbyrån Lawly reder ut vad som händer rent juridiskt om du inte gör någonting och hur du kan få det att bli som du vill genom att skriva testamente.
Äldre mor och hennes vuxna dotter ser på varandra

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är en fullmakt som du kan ge till en annan person i förebyggande syfte. Genom att skriva en framtidsfullmakt utser du en person som kan ta hand om dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut.

Här kan du se vårt webinar om att skriva testamente

Hjärnfonden och Familjens Jurist berättar i detta webinar om hur det praktiskt går till att skriva ett testamente och vad som gäller för framtidsfullmakt. Klicka på pilen i bilden och titta på webinariet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta