Henrik tittar på ett porträtt av sin Caroline som begick självmord för några år sedan Spela

När det otänkbara händer

Fler och fler unga dör av självmord och många lider av psykisk ohälsa. För några år sedan begick Henriks dotter Caroline självmord, bara 17 år gammal. Klicka på pilen i bilden och se filmen där Henrik berättar.

– Som förälder är det ju det absolut värsta som kan hända, säger Henrik. Det som blir kvar är en livslång sorg. Bland unga i Sverige är självmord den vanligaste dödsorsaken. Det måste vi ta på allvar.

Varje vecka tar tre ungdomar i ålder 0-24 år sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken i den gruppen. Som närstående är det viktigt att agera om du misstänker att ett barn eller ung person i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.

Kopplingen mellan depression, ångest och självmord är stark. Till följd av coronapandemin spenderar allt fler barn mycket tid i avskildhet och risken för ångest och oro ökar markant. Som förälder eller närstående är det viktigt att vara uppmärksam på om de visar tecken på psykisk ohälsa.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

112- Akutnummer Ring 112 om det är en akut situation

1177- Vårdguiden – Ring 1177 och få råd om var du kan få psykiatrisk hjälp

MIND – självmordslinje  Ring 90101 alla dagar kl 06-24

Ge en gåva till Barnhjärnfonden

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag