Hjärnfonden
Ge en gåva
Saema Ansar, forskargruppsledare och docent inom neurovaskulär forskning vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet

Saema Ansar, forskargruppsledare och docent inom neurovaskulär forskning vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet

Avancerad strokeforskning kan ge vården en bättre verktygslåda

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke – nästan var fjärde dör och många fler får  svåra men. Hjärnforskaren Saema Ansars forskargrupp arbetar nu parallellt med två lovande behandlingsmetoder. Här berättar hon mer och ber om ditt fortsatta stöd.

Det behövs ett genombrott i kampen mot stroke. Sjukdomen är inte bara den vanligaste orsaken till funktionshinder, det är också en av de vanligaste dödsorsakerna. Min forskargrupp arbetar  därför med två metoder – en som kan minska skadorna vid stroke och en som kan underlätta  återhämtningen efter stroke. Stort tack för att du har varit med och gjort vårt arbete möjligt!

Vår metod mot strokeskador går ut på att förbättra vården i det akuta skedet. Ett problem  är nämligen att kroppen, paradoxalt nog, reagerar på en stroke med mekanismer som kan skada kärl i hjärnan. Vårt mål är att blockera denna mekanism, vilket skulle minska risken för komplikationer.

Det skulle också förlänga tidsfönstret då läkarna kan ge propplösande behandling, eftersom sådan behandling inte går att ge när kärlen har blivit utsatta för den skadliga mekanismen. Vi testar nu två preparat som har visat sig mycket lovande i experiment.

Molekyler som hjälper hjärnan

Vår andra metod handlar om att hjälpa hjärnan att reparera sig själv efter en stroke. Tidigare studier har visat att vissa molekyler kan stimulera denna process. Det svåra är att få in dem i hjärnan. Vi har utvecklat en helt ny nanoteknologi, där vi kapslar in molekylerna för att lura hjärnan  att släppa in dem. Om vi lyckas visa att denna metod fungerar kan det förhållandevis snabbt bli till en ny behandling, eftersom de aktuella molekylerna är beprövade från andra sammanhang.

I bästa fall kan min forskargrupp få fram två nya strokebehandlingar och både minska risken för hjärnskador och skynda på rehabiliteringen. Den sammanlagda effekten skulle innebära ett kraftigt minskat lidande till följd av stroke. Därför hoppas jag att vi får möjlighet att fullfölja vårt arbete.

Utan stödet från människor som du hade vi inte ens fått chansen att testa våra idéer. Nu ber jag dig att fortsätta göra livsviktig hjärnforskning möjlig. Den avancerade teknologi vi behöver i vårt arbete är kostsam, men priset för att inte göra något åt stroke är mycket högre – både ekonomiskt och mänskligt.

Därför hoppas jag på din hjälp idag. Ge en gåva som räddar liv!

Varma hälsningar
Saema Ansar
Forskargruppsledare och docent inom neurovaskulär forskning vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta