Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

De senaste 20 åren har hjärnforskningen gjort många framsteg i kampen mot stroke – vi  har blivit bättre på att både förebygga sjukdomen och ge akut vård. Men behandlingar av strokerelaterade hjärnskador då? Där har det sorligt nog inte kommit något avgörande genombrott. Vägen tillbaka efter en stroke är i stort sett lika svår som förut. Det vill jag ändra på, förhoppningsvis med din hjälp.

För några år sedan var min forskargrupp först i världen med att visa att en särskild del av immunförsvaret stimulerar nybildning av nervceller i hjärnan. Vi såg då att en viss molekyl, C3a, spelade en viktig roll. Därefter kunde vi också visa att möss återhämtar sig snabbare efter en stroke när de har behandlats med C3a.

Problemet är att C3a är extremt dyr att få fram. Vi har därför arbetat hårt för att hitta billigare alternativ som ger samma effekt. Nu har vi identifierat en intressant kandidat som vi studerar närmare i laboratorieexperiment. Det känns väldigt hoppingivande – vår största utmaning är egentligen finansiering.

Den här typen av studier är kostsamma, men den möjliga vinsten är enorm. I bästa fall kan vårt arbete leda till ett läkemedel som gör att strokedrabbade återhämtar sig såväl snabbare som i större utsträckning. Jag vet att många längtar efter en sådan nyhet. En god vän insjuknade för flera år sedan och har, trots bra rehabilitering, fortfarande problem i vardagen.

Det är svårt att förklara för min vän att staten satsar så lite på hjärnforskning. Stroke är ju en folksjukdom som skapar enormt lidande. Själv har jag flera nära släktingar som har gått bort i sviterna av stroke. För mig är det därför tydligt – både som forskare, vän och anhörig  – att hjärnforskningen måste få bättre resurser. Ge en gåva redan idag!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.

Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.