Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

De senaste 20 åren har hjärnforskningen gjort många framsteg i kampen mot stroke – vi  har blivit bättre på att både förebygga sjukdomen och ge akut vård. Men behandlingar av strokerelaterade hjärnskador då? Där har det sorligt nog inte kommit något avgörande genombrott. Vägen tillbaka efter en stroke är i stort sett lika svår som förut. Det vill jag ändra på, förhoppningsvis med din hjälp.

För några år sedan var min forskargrupp först i världen med att visa att en särskild del av immunförsvaret stimulerar nybildning av nervceller i hjärnan. Vi såg då att en viss molekyl, C3a, spelade en viktig roll. Därefter kunde vi också visa att möss återhämtar sig snabbare efter en stroke när de har behandlats med C3a.

Problemet är att C3a är extremt dyr att få fram. Vi har därför arbetat hårt för att hitta billigare alternativ som ger samma effekt. Nu har vi identifierat en intressant kandidat som vi studerar närmare i laboratorieexperiment. Det känns väldigt hoppingivande – vår största utmaning är egentligen finansiering.

Den här typen av studier är kostsamma, men den möjliga vinsten är enorm. I bästa fall kan vårt arbete leda till ett läkemedel som gör att strokedrabbade återhämtar sig såväl snabbare som i större utsträckning. Jag vet att många längtar efter en sådan nyhet. En god vän insjuknade för flera år sedan och har, trots bra rehabilitering, fortfarande problem i vardagen.

Det är svårt att förklara för min vän att staten satsar så lite på hjärnforskning. Stroke är ju en folksjukdom som skapar enormt lidande. Själv har jag flera nära släktingar som har gått bort i sviterna av stroke. För mig är det därför tydligt – både som forskare, vän och anhörig  – att hjärnforskningen måste få bättre resurser. Ge en gåva redan idag!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.

Martin-Hummel-Gradén med sin dotter

När dottern föddes låg Martin förlamad efter en stroke

Stroke är den enskilt vanligaste orsaken till funktionsnedsättningar. En som har drabbats väldigt hårt är Martin Hummel-Gradén. Här berättar hans sambo Carin Hesselroth om deras krossade familjedröm – och ber om ditt stöd till hjärnforskningen.