Hjärnfonden
Ge en gåva
Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Jag tror att min forskargrupps arbete kan göra skillnad för många som har drabbats, eller riskerar att drabbas, av stroke. Vi forskar nämligen på en ny typ av behandling som kan minska risken för allvarliga komplikationer efter en stroke och förbättra återhämtningen. På så sätt hoppas vi både kunna rädda liv och minska lidande.

Vi fick idén till denna behandling genom vår forskning kring typ 2-diabetes, en sjukdom som innebär en ökad risk för stroke med svåra komplikationer. Vi tror att denna ökade risk beror på att de flesta med typ 2-diabetes lider av insulinresistens, vilket innebär att kroppens förmåga att reagera på insulin har försvagats. Sambandet mellan insulinresistens och stroke är komplext, men nyligen kunde vi i alla fall visa att kopplingen är stark.

Det intressanta i sammanhanget är att insulinresistens också är mycket vanligt bland äldre och överviktiga – två stora riskgrupper för stroke. Med andra ord kan vår forskning vara  betydelsefull för väldigt många. Ungefär 25 000 svenskar drabbas av stroke varje år.

Vår hypotes är att vi kan hjälpa strokepatienter genom att behandla insulinresistensen med vissa läkemedel. Detta testar vi nu i avancerade laboratorieexperiment och resultaten ser mycket lovande ut. Därför hoppas jag att vi får tillräckliga resurser för att fortsätta vårt arbete.

Jag hoppas att du vill vara med oss i kampen mot stroke. Nya framsteg skulle glädja väldigt många människor. Jag jobbar på det sjukhus som tar emot flest strokepatienter i Sverige och ser därför hur mycket smärta och sorg denna sjukdom skapar. Varje extra krona till hjärnforskningen bidrar till att rädda liv, så ge gärna en gåva redan idag!

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta