Hjärnfonden
Ge en gåva
Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

2012 såg Vahids vardag ut som många andra 22-åringars. Han levde ett aktivt liv, arbetade som modell och hjälpte till på sin pappas bar. 

 – Jag jobbade mycket och tränade en hel del. Jag var väldigt social som person och älskade att umgås med mina vänner. Det fanns inte många minuter över till annat. 

 Men under ett träningspass med vännerna kändes något inte helt rätt.  

 – Jag hade ont i huvudet, vilket inte var så konstigt i sig. När jag tidigare haft det under träningspass brukade jag köra vidare. Men den här gången var den så kraftig att jag fick avbryta. Men efter en stunds vila hemma gick jag till jobbet utan att tänka så mycket mer på det. 

Kraftig huvudvärk var hjärnblödning 

Men samma natt vaknade Vahids familj av smärtfyllda skrik på hjälp. När han först spytt och sedan svimmat av sina smärtor ringde de ambulansen. På sjukhuset visade röntgen att han drabbats av en kraftig hjärnblödning, något som krävde omedelbar operation.

Stroke är ett samlingsnamn på de symtom som uppstår när hjärnans nervvävnad skadas på grund av hämmad syretillförsel. Något som drabbar ungefär 25000 personer i Sverige varje år. Syrebristen kan uppstå genom en blodpropp i hjärnans blodkärl, eller som i Vahids fall, en hjärnblödning. När ett blodkärl i hjärnan, eller på hjärnans yta, brister.

Det är idag den vanligaste orsaken till fysiska handikapp hos vuxna och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Snabba åtgärder är därför viktiga och kan begränsa omfattningen av hjärnskador och funktionshinder. Om man misstänker att någon drabbats av stroke kan man göra AKUT-testet, men även alltid att ringa 112.

Lång väg tillbaka 

– Efter operationen låg jag i koma 15 dagar och högra sidan av kroppen var förlamad. Jag kunde enbart göra väldigt små rörelser med fingrarna.  

Därefter följde fem månader på sjukhus, sex operationer och sju års sjukskrivning. En lång väg tillbaka både fysiskt och psykiskt. Han fick lära sig allt på nytt. Gå, prata och träna minnet.  

– Jag fick sitta i rullstol i flera månader. Därefter fick jag gå med hjälp av en rullator. Efter det fortsatte sex år av rehabilitering. Jag fick hjälp med allt. Mina vänner fick borsta mina tänder, raka och mata mig. Psykiskt mådde jag dåligt och såg en mörk framtid utan hopp. Jag fick kämpa varje dag för att bli bra. 

Under sin långa rehabiliteringstid har Vahid mött fördomar i samhället. När han gick med rullator fanns det de som skrattade åt honom. När han senare kunde gå, men haltade, nekades han inträde. 

 – Det kändes förnedrande, jag dricker ju inte ens alkohol. 

Rehabilitering gav upphov till framtidsdrömmar 

Under rehabiliteringen skapades ett intresse för att läsa till personlig tränare o hälsocoach. En dröm som blev bemött med skepsis. 

– Många skrattade åt mig och sa saker som ”Du vill bli personlig tränare men du kan ju knappt gå”.  

Efter sjukskrivningen påbörjade han ett deltidsjobb på ett gym och kom senare in på en PT-utbildning. Idag jobbar han som online-PT och kör gruppträningar. 

Hur mår du idag? 

– Jag lider fortfarande av huvudvärk och yrsel vilket gör att jag sover väldigt dåligt om nätterna, något som läkarna inte kan göra så mycket åt i dagsläget. En anledning till huvudvärken kan vara den shunt man opererat in. En som slang går från djupet i hjärnan ner till magen. Något jag måste leva med den resten av mitt liv. 

Vill inspirera andra efter stroken 

För att dela med sig av sin historia har Vahid börjat föreläsa om sitt liv och sina erfarenheter. Hur det är att drabbas av en stroke som ung, i en ålder när man precis är på väg ut i vuxenlivet.  

– Det är väldigt ovanligt att unga drabbas av hjärnblödning i tidig ålder. Jag var 22 år när jag fick det och var yngst i min avdelning.  Jag vill sprida kunskap, inspirera och motivera andra människor att aldrig ge upp.  

Han fortsätter. 

– Livet är en berg och dalbana. Det viktiga är att se framåt. Det jag vill är att alla människor där ute ska följa sin dröm och aldrig ge upp vad som än händer i livet.

Relaterat

En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.
Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta