Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Vad hände när du fick din stroke?

– Jag hade gjort en ganska enkel knäoperation och två dagar senare fick jag en kraftig stroke. Men varken jag eller min familj förstod vad som hade hänt. Vi trodde att jag hade råkat få i mig för mycket av  morfinet efter operationen. Därför väntade vi flera dagar med att åka till sjukhuset, där det visade sig hur det låg till.

Då var det väl för sent för akuta åtgärder?

– Precis, jag hade så att säga redan fått ärr i hjärnan. Det var bara att sätta igång med rehabiliteringen direkt. Det var väldigt tufft, eftersom jag hade ett nyopererat knä. Dessutom var jag extremt hjärntrött. Jag gick hos sjukgymnast i ett halvår och var sjukskriven på heltid under den tiden.

Vet du varför du drabbades?

– Det visade sig att jag hade ett litet hål i hjärtat och en ärftlig defekt som gör att mitt blod koagulerar för snabbt. Det i kombination med  operationen blev en ”perfekt storm”. Så ett tag efter min stroke genomgick jag också en mindre hjärtoperation.

Det var svårt för dig att börja jobba igen. Kan du berätta?

– Ja, det blev flera bakslag och slutade med att jag blev sjukskriven igen. Sedan fick jag två barn på ganska kort tid, så jag har varit föräldraledig i över två år nu. Men snart ska jag börja jobba igen. Tack och lov har jag nu hittat en fin och förstående arbetsgivare.

Hur mår du idag?

– Hjärntröttheten är fortfarande en stor utmaning. Jag måste verkligen fokusera när jag pratar och närminnet har blivit riktigt dåligt. Jag har också nedsatt känsel och styrka i hela högra sidan. Livet har ändrats på många sätt, jag behöver mycket vila och kan sällan vara spontan. Det gör mig ledsen.

Vad önskar du att hjärnforskningen ska lyckas med?

– Drömmen är ett mirakelpiller som tar bort hjärntröttheten. Ofta känner jag mig mentalt förlamad. Det är hemskt att säga, men ibland tänker jag att jag hade klarat mig bättre utan en arm. Då skulle jag kunna delta i fler saker än nu.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.

Porträttbild på forskaren Karsten Ruscher

Svensk strokeforskning ger hopp till många drabbade

Varje år får tusentals svenskar livslånga funktionsnedsättningar till följd av stroke. Går det att förbättra hjärnans återhämtning? Det tror hjärnforskaren Karsten Ruscher – som hoppas få fram en ny behandling

Julias stroke gav upphov till Yolita

När Julia Andrén fick en stroke skapade hon klädvarumärket Yolita för att stötta hjärnforskningen genom en egen insamling till Hjärnfonden. Här är hennes berättelse.

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.