Hjärnfonden
Ge en gåva
Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Vad hände när du fick din stroke?

– Jag hade gjort en ganska enkel knäoperation och två dagar senare fick jag en kraftig stroke. Men varken jag eller min familj förstod vad som hade hänt. Vi trodde att jag hade råkat få i mig för mycket av  morfinet efter operationen. Därför väntade vi flera dagar med att åka till sjukhuset, där det visade sig hur det låg till.

Då var det väl för sent för akuta åtgärder?

– Precis, jag hade så att säga redan fått ärr i hjärnan. Det var bara att sätta igång med rehabiliteringen direkt. Det var väldigt tufft, eftersom jag hade ett nyopererat knä. Dessutom var jag extremt hjärntrött. Jag gick hos sjukgymnast i ett halvår och var sjukskriven på heltid under den tiden.

Vet du varför du drabbades?

– Det visade sig att jag hade ett litet hål i hjärtat och en ärftlig defekt som gör att mitt blod koagulerar för snabbt. Det i kombination med  operationen blev en ”perfekt storm”. Så ett tag efter min stroke genomgick jag också en mindre hjärtoperation.

Det var svårt för dig att börja jobba igen. Kan du berätta?

– Ja, det blev flera bakslag och slutade med att jag blev sjukskriven igen. Sedan fick jag två barn på ganska kort tid, så jag har varit föräldraledig i över två år nu. Men snart ska jag börja jobba igen. Tack och lov har jag nu hittat en fin och förstående arbetsgivare.

Hur mår du idag?

– Hjärntröttheten är fortfarande en stor utmaning. Jag måste verkligen fokusera när jag pratar och närminnet har blivit riktigt dåligt. Jag har också nedsatt känsel och styrka i hela högra sidan. Livet har ändrats på många sätt, jag behöver mycket vila och kan sällan vara spontan. Det gör mig ledsen.

Vad önskar du att hjärnforskningen ska lyckas med?

– Drömmen är ett mirakelpiller som tar bort hjärntröttheten. Ofta känner jag mig mentalt förlamad. Det är hemskt att säga, men ibland tänker jag att jag hade klarat mig bättre utan en arm. Då skulle jag kunna delta i fler saker än nu.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
Porträtt på hjärnforskaren Anna Falk som forskar på stroke.

Målet är att kunna reparera strokeskador i hjärnan

Det unika med stamceller är att de kan förvandla sig till olika typer av specialiserade celler. Därför vill professor Anna Falk utveckla en stamcellsbehandling för strokedrabbade. Här berättar hon mer om sitt banbrytande arbete och forskargruppens behov av resurser.
Professor Marcela Pekna

Hopp om bättre återhämtning efter stroke

En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med en experimentell metod som med stor framgång prövats i en internationell studie ledd från Göteborgs universitet.
Daniel Twohig forskar vid Lunds universitet

Daniel Twohig vill behandla stroke med stamceller

I Sverige är stroke en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. I dag finns inget läkemedel som kan hjälpa hjärnans återhämtning efter en stroke. Daniel Twohig, en av Hjärnfondens stipendiater, arbetar med att ta fram en ny behandlingsmetod baserad på stamceller.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta