Beatrice Karlsson

”Jag hade hellre förlorat en arm istället för en del av hjärnan”

Beatrice Karlsson hade precis träffat sin sambo och var väldigt  aktiv – med jobb, ridning, gym och kompisar. Allt detta förändrades  när hon drabbades av stroke, bara 24 år gammal.

Vad hände när du fick din stroke?

– Jag hade gjort en ganska enkel knäoperation och två dagar senare fick jag en kraftig stroke. Men varken jag eller min familj förstod vad som hade hänt. Vi trodde att jag hade råkat få i mig för mycket av  morfinet efter operationen. Därför väntade vi flera dagar med att åka till sjukhuset, där det visade sig hur det låg till.

Då var det väl för sent för akuta åtgärder?

– Precis, jag hade så att säga redan fått ärr i hjärnan. Det var bara att sätta igång med rehabiliteringen direkt. Det var väldigt tufft, eftersom jag hade ett nyopererat knä. Dessutom var jag extremt hjärntrött. Jag gick hos sjukgymnast i ett halvår och var sjukskriven på heltid under den tiden.

Vet du varför du drabbades?

– Det visade sig att jag hade ett litet hål i hjärtat och en ärftlig defekt som gör att mitt blod koagulerar för snabbt. Det i kombination med  operationen blev en ”perfekt storm”. Så ett tag efter min stroke genomgick jag också en mindre hjärtoperation.

Det var svårt för dig att börja jobba igen. Kan du berätta?

– Ja, det blev flera bakslag och slutade med att jag blev sjukskriven igen. Sedan fick jag två barn på ganska kort tid, så jag har varit föräldraledig i över två år nu. Men snart ska jag börja jobba igen. Tack och lov har jag nu hittat en fin och förstående arbetsgivare.

Hur mår du idag?

– Hjärntröttheten är fortfarande en stor utmaning. Jag måste verkligen fokusera när jag pratar och närminnet har blivit riktigt dåligt. Jag har också nedsatt känsel och styrka i hela högra sidan. Livet har ändrats på många sätt, jag behöver mycket vila och kan sällan vara spontan. Det gör mig ledsen.

Vad önskar du att hjärnforskningen ska lyckas med?

– Drömmen är ett mirakelpiller som tar bort hjärntröttheten. Ofta känner jag mig mentalt förlamad. Det är hemskt att säga, men ibland tänker jag att jag hade klarat mig bättre utan en arm. Då skulle jag kunna delta i fler saker än nu.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Vahid, som fick stroke som 22-åring, står framför en port

Han drabbades av stroke som 22-åring

Vad som började som kraftig huvudvärk under ett träningspass visade sig vara en hjärnblödning. Och starten på en lång resa tillbaka för 22-åriga Vahid.

Strokeforskare Cesare Patrone

Han angriper stroke från en ny vinkel

I Sverige är stroke både en av de vanligaste dödsorsakerna och en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar. Därför undersöker hjärnforskaren Cesare Patrone en helt ny metod för att behandla sjukdomen. Här berättar han mer och ber om ditt stöd.

Professor Marcela Pekna

”Det satsas för lite på strokeforskning i Sverige”

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av stroke. De som överlever behöver ofta genomgå en lång och krävande rehabilitering. Trots det är det få som blir fullt återställda. Nu vill professor Marcela Pekna få fram ett läkemedel som kan förbättra återhämtningen. Här berättar hon mer och ber om ditt stöd.

Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Åsa Westlund drabbades av en stroke när hon paddlade kanor.

”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”

Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Ett sådant fall var Åsa Westlund, som oväntat insjuknade vid 53 års ålder. Läs hennes berättelse och se vad hon önskar sig av hjärnforskningen.

Martin-Hummel-Gradén med sin dotter

När dottern föddes låg Martin förlamad efter en stroke

Stroke är den enskilt vanligaste orsaken till funktionsnedsättningar. En som har drabbats väldigt hårt är Martin Hummel-Gradén. Här berättar hans sambo Carin Hesselroth om deras krossade familjedröm – och ber om ditt stöd till hjärnforskningen.