Hjärnfonden
Ge en gåva
Cecilia Lundberg, hjärnforskare och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

Text: Cecilia Lundberg

Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd

Kategori: Forskning

Lästid: 2 minuter

”Nu kan vi börja skörda hjärnforskningens frukter”

Ordföranden i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, professor Cecilia Lundberg, berättar om två av de senaste Nobelprisen. De säger nämligen mycket om hur fort utvecklingen inom hjärnforskningen går.

I höstas kom en stor nyhet, att forskare har lyckats skapa en fullständig karta över hjärnan hos bananflugan. Det stora här är förstås inte själva hjärnan, utan att den faktiskt har 50 miljoner synapser – alltså kopplingspunkter. Att lyckas kartlägga detta är en verklig bedrift. Läs mer om det här.

Samtidigt visar denna nyhet på utmaningen med att göra samma sak med människohjärnan. Och det är avgörande att vi lyckas.

För att på allvar kunna stoppa sjukdomar som Alzheimer, stroke, Parkinson, depression och ALS måste vi först förstå hur den friska hjärnan fungerar. Av det skälet stöder Hjärnfonden en hel del grundforskning, alltså ett mer förutsättningslöst sökande efter kunskap.

Du har säkert hört om hur månlandningen gav mänskligheten oanade landvinningar ”på köpet”. Samma sak är det med den pågående upptäcktsfärden i hjärnan.

Två av de allra senaste Nobelprisen är utmärkta exempel på hur viktig grundforskningen är. I medicin belönades upptäckten av mikroRNA, små molekyler som är betydelsefulla i regleringen av våra gener. Detta fynd, som gjordes på 90-talet, förändrade vår grundläggande förståelse av cellernas inre liv. I kemi belönades arbetet med att uppnå en gammal dröm, att kunna skräddarsy proteiner. En del av detta arbete gjordes faktiskt så sent som för ett par år sedan. Det går fort nu!

Både mikroRNA och proteindesign är idag självklara och viktiga verktyg inom hjärnforskningen. Tillsammans med en parallell flodvåg av andra upptäckter och nya tekniker innebär det sannolikt att utvecklingen kommer att accelerera ytterligare.

På senare tid har vi fått se flera genombrott – exempelvis fungerande alzheimerläkemedel, stamcellstransplantationer mot Parkinson och lovande ALS-behandlingar. Jag tror att det bara är början. Vi får inte bromsa nu.

Cecilia Lundberg

Professor i neurobiologi vid Lunds universitet och ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

“Mammas hjärna är skadad”

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.

Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke

I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta