Hjärnfonden
Ge en gåva

Anja Meissner är forskargruppsledare och docent i kardiovaskulär fysiologi vid Lunds universitet.

Text: Mikael Lippman

Skribent

Kategori: Stroke

Lästid: 2 minuter

Samma idé kan lösa två olika strokeproblem

Idag finns inte många behandlingsalternativ när stroken är ett faktum. Docent Anja Meissners forskargrupp arbetar med helt nya sätt att både förebygga stroke och förbättra återhämtningen.

Vad går er forskning ut på

– Vi försöker förstå hur hjärnan förändras efter en stroke och undersöker om det finns mekanismer som vi kan påverka med hjälp av läkemedel. Mer specifikt tittar vi på en sorts celler som kalla astrocyter. De hjälper nervcellerna med olika uppgifter, som att transportera näring eller kommunicera med omgivningen.

Vad spelar de här cellerna för roll vid en stroke?

– Astrocyterna bidrar till att skapa en barriär kring det område i hjärnan som har skadats. Det är som ett slags ärr, som har till uppgift att hindra skadan från att expandera. Den här responsen är jätteviktig den första tiden efter stroken, men kan sedan bli ett problem. Barriären gör det nämligen svårt för de kringliggande nervcellerna att växa in i det skadade området.

Så ni vill se om ni kan få astrocyterna att främja hjärnans läkande?

– Precis, vi fokuserar nu på en särskild signalmolekyl som heter S1P. Den kan nämligen aktivera astrocyterna genom att binda sig till en receptor på cellytan som kallas S1PR3. Vi har märkt att de här receptorerna är extra aktiva vid stroke. I laboratorieexperiment har vi kunnat se att om vi blockerar S1PR3 vid rätt tidpunkt efter en stroke så halveras storleken på skadorna och återhämtningen går bättre.

Det låter ju otroligt lovande. När kan detta bli en ny behandling?

– Hittills har vi bara gjort försök i labbet, så vi vet ännu inte om den här behandlingsprincipen fungerar på människor. Men om allt går bra skulle detta kanske kunna bli en ny akutbehandling vid stroke inom tio år.

Men samma mekanism kan också användas för att förebygga stroke?

– Ja, vi har sett att S1PR3 är extra aktiv hos patienter med förhöjd risk för bland annat stroke. Därför undersöker vi om samma mekanism kan användas för att minska strokerisken, så att färre människor drabbas.

Väldigt spännande! Hur viktigt har stödet från Hjärnfondens givare varit?

– Oj, Hjärnfonden är det här strokeprojektets största enskilda finansiär och därmed helt avgörande för vårt arbete. Så jag vill verkligen passa på att tacka alla som har bidragit.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Odlade nervceller kan hjälpa mot strokeskador

De flesta som överlever en stroke får bestående besvär. Faktum är att stroke är den vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos vuxna. Därför utvecklar professor Zaal Kokaia en ny metod för att förbättra hjärnans återhämtning.

“Mammas hjärna är skadad”

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.

Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke

I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta