Hjärnfonden
Ge en gåva
David Mataix-Cols är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap med inriktning mot ångest- och tvångssyndrom och relaterade störningar vid Karolinska Institutet.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Lästid: 3 minuter

Tvillingstudie ska ge svar om OCD

Genom en stor tvillingstudie ska David Mataix-Cols försöka identifiera vilka genetiska och miljömässiga faktorer som kan utlösa eller bidra till utvecklingen av OCD.

OCD, eller tvångssyndrom, är en psykiatrisk sjukdom som kännetecknas av påträngande, återkommande tankar (tvångstankar) och repetitiva beteenden eller ritualer (tvångshandlingar) som personen känner sig tvingad att utföra för att lindra ångest. Den drabbar cirka 200 000 svenskar och är kopplat till svårigheter i skolan, arbetslöshet, ökad risk för självmord och dödsfall av naturliga orsaker.

Nya behandlingar och strategier krävs

Kostnaderna för samhället är enorma. De behandlingar som finns idag kan lindra symtomen, men många patienter förblir sjuka och behöver långvarig vård.

– Därför finns det ett akut behov av att bättre förstå orsakerna till sjukdomen, för att kunna utveckla bättre behandlingar och strategier för att förebygga den, säger David Mataix-Cols.

David Mataix-Cols är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap med inriktning mot ångest- och tvångssyndrom och relaterade störningar vid Karolinska institutet.

En tvilling har OCD

– Vi fokuserar på enäggstvillingar där endast den ena tvillingen har OCD. Eftersom enäggstvillingar är genetiskt identiska kan vi, genom att jämföra dem, särskilja miljöpåverkan på utvecklingen av OCD samt förstå sjukdomens förlopp.

Tidigare studier har visat på subtila skillnader i hjärnans struktur, funktion och kopplingar vid OCD – men man har inte kunnat säga vad som orsakat skillnaderna. Anledningen är att i neuroavbildningsstudier deltar vanligtvis patienter som har varit sjuka i många år och som står på medicinering. Det gör det svårt att avgöra vilka hjärnförändringar som är medfödda och ökar risken för OCD, och vilka som är konsekvenser av sjukdomen eller av långvarig medicinering.

Ser meningsfulla skillnader

David Mataix-Cols och hans kollegor har genomfört MR-undersökningar på 27 tvillingpar innan MR-kameran på KI byttes ut vilket innebär att studien fick pausas då bilder från två olika kameror inte är jämförbara.

– Preliminära data från de första 14 tvillingparen visar att vår metod är mycket kraftfull för att upptäcka meningsfulla skillnader i hjärnans funktionella kopplingar inom tvillingparen, säger David Mataix-Cols.

Forskarna förbereder nu för publicering av tre vetenskapliga artiklar som bygger på data från tvillingstudien.

Ny MR-studie med 50 tvillingpar

Forskarna är snart klara med rekryteringen av sitt mål: 50 tvillingpar, varav en har OCD och en inte. Förhoppningen är att detta sker innan slutet av 2025.

– Då planerar vi att kalla tillbaka alla 50 par till en ny MR-studie med den senaste tekniken i Karolinska Institutets nya MR-anläggning. Vi har redan börjat ansöka om finansiering för detta.

Vad betyder finansieringen från Hjärnfonden för er?

– Finansieringen från Hjärnfonden var helt avgörande för att vi skulle kunna starta detta ambitiösa projekt. Den möjliggjorde insamling av initiala data som visade att projektet var genomförbart. Detta var avgörande för att vi skulle kunna få ytterligare anslag för att driva projektet vidare.

Pengarna till David Mataix-Cols forskning kommer från Team Rynkeby Skolloppet – ett initiativ där barn och unga samlar in medel till forskning om barnhjärnan.

Team Rynkeby Skolloppet

Team Rynkeby Skolloppet är ett välgörenhetslopp där tusentals skolelever springer för att samla in pengar till forskning om barnhjärnan. Överskottet går till Hjärnfonden Barn, som stödjer vetenskapliga projekt om neurologiska diagnoser och psykisk ohälsa hos barn och unga. Team Rynkeby Skolloppet är i dag en av Hjärnfondens största insamlingskällor på området – och har möjliggjort flera viktiga forskningsinsatser som annars inte hade blivit av.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta