Hjärnfondens vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan.  Vi driver svensk hjärnforskning framåt, engagerar oss i de drabbades diagnoser och sprider kunskap om hjärnan.

Varje år delar Hjärnfonden ut forskningsbidrag  i antingen ett eller två år till etablerade forskare inom neurovetenskap vid svenska universitet och stipendier till forskare som nyligen avlagt doktorsexamen.  Den här forskningen har fått  pengar de senaste åren.

Hjärnfonden uppvaktar socialminister Hallengren

Igår träffade Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin socialminister Lena Hallengren för att skynda på arbetet att nå den nollvision som regeringen antog för självmord 2008. Hjärnfonden vill se snabbare införande av åtgärder för unga och att frågan kommer högre upp på agendan. I mötet lämnande Hjärnfonden över drygt 16 500 namnunderskrifter som strömmat in under kampanjen ”upprop för nollvision” och 168 ljus som symboliserar de unga som tog sina liv 2019. Läs mer om mötet här.

 

E-sportare samlar in pengar till forskning om ungas psykisk ohälsa

Under tre dygn ska e-sportarna Robert Stumsner och Oliver Edlund samla in pengar till förmån för Barnhjärnfonden, en del av Hjärnfonden. Genom ett direktsänt datorspelsevent den 23-25 oktober kommer insamlingen äga rum till förmån för forskning om unga med psykisk ohälsa. Läs om eventet här

Diagnoser

”Jag förstår ju att det kommer en dag när Helga frågar mig vem jag är.”

”De första tecknen var nog när hon började glömma sina sekatörer i trädgården. Vi gick till läkaren och fick domen. Alzheimer. I ett slag rasade världen samman…”

Se filmen om Gunnar och Helga här

Egna insamlingar

Brainstrong

När jag var 21 år (sommaren 2019) drabbades jag av en stroke. Sinustromboser längst hela hjärnan. Bara 21 år gammal. Nu ungefär 1 år senare försöker jag leva på som vanligt, även fast det är svårt med hjärntrötthet. Jag är så tacksam för all hjälp jag fått och därför vill jag ge nånting tillbaka. Jag och min kusin bestämde oss för att pärla armband med texten ”BRAINSTRONG” för herregud, vad hjärnan är stark! Var med oss och stötta Hjärnfonden om forskning kring hjärnan 🧠 Varenda krona räknas! Köp era handgjorda armband för endast 50:- styck, där all vinst går till insamlingen.

Älskade lilla barn

Älskade, tappra lilla barn. Du har en sjukdom som jag har sett i din kropp över 30 tusen gånger. Men motsägelsefullt nog är det en sjukdom som sällan syns. Det finns mycket lovande, viktig och spännande forskning inom epilepsi (tro mig jag har dammsugit internet). Hjärnan är ”the final frontier” inom medicin som jag vill hjälpa till att utforska. Den här insamlingen är för mitt och alla tiotusen andra barn med epilepsi i Sverige.

Engagera dig redan idag