Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar.
För att uppfylla vår vision arbetar vi med ändamålen: insamling och finansiering av hjärnforskning samt kunskapsspridning och opinionsbildning för hjärnans område.
När vi lägger kraft bakom forskningen kan vi förändra livet för ännu fler och varje år delar vi ut forskningsbidrag och stipendier till forskare vid svenska universitet. Läs mer om vilken forskning som har fått pengar.
Missa inte årets stora dag om hjärnan. Kom och lyssna på Sveriges främsta hjärnforskare och föreläsare, bli inspirerad och fördjupa dina kunskaper om hjärnan
Alzheimer och andra demenssjukdomar är den 3:e vanligaste dödsorsaken i Sverige. Idag finns drygt 160 000 personer med demenssjukdom i Sverige, varav 60–70 procent har Alzheimers sjukdom. I takt med att vi lever längre kommer också antalet öka. Här har vi samlat information om sjukdomen.
”Vi måste göra mer för dem som lider efter en stroke”
Stroke orsakas oftast av en blodpropp, men 15 procent av fallen beror på hjärnblödning. Åsa Westlund fick en hjärnblödning under en paddeltur. Läs hennes dramatiska berättelse och hur livet är idag.
När Fredriks bästa vän, mamman till deras gemensamma barn, drabbades av ALS ville han inte bara stå still och titta på. Under maj och juni cyklar Fredrik från Kristianstad till Kebnekaises topp med målet att samla in 1 miljon kronor till ALS-forskningen. Engagemanget och givmildheten längs vägen är makalös i form av både gåvor till insamlingen, mat och husrum från stugor runtom i landet.
Malva pärlar armband med texten FUCK ALS. ”Jag startade denna insamling för att familjer i framtiden inte ska behöva gå igenom vad vi går igenom just nu. Att se sin pappa sjuk och sakta försvinna är ingenting jag önskar någon annan på denna jord. Han somnade in 13/10-21. Pengarna går till forskning om ALS. Forskningen är viktig för att kunna framställa nya bromsmediciner och förhoppningsvis botemedel ❤️”
Virussjukdomar i magtarmkanalen ger diarré och kräkningar, processer som koordineras av hjärnan. Arash Hellysaz, en av Hjärnfondens stipendiater, undersöker hur viruspartiklarna i magen medför förändringar i hjärnan och hur den kunskapen kan användas för att ta fram ny behandling.
Den 21 juni på den internationella ALS-dagen nådde Fredrik ”Mental Pedal” Lundgren äntligen toppen av Kebnekaise. Slutet på den 30 dagar långa resan på cykel från Kristianstad. Över 400 000 kr är insamlat till ALS-forskningen hittills. Målet är 1 miljon kronor.
En tredjedel av de som har epilepsi svarar inte på de mediciner som finns. Jenny Wickham, Hjärnfondens stipendiat, vill ändra på det. Hon studerar de nervceller som är inblandade i epileptiska anfall och hur de kan vara mål för ny behandling.
Nervceller kommunicerar med varandra genom nervimpulser. Förändringar i styrkan på nervimpulserna kan potentiellt leda till sjukdomar som epilepsi. Malin Silverå Ejneby, Hjärnfondens stipendiat, vill använda matematiska modeller för att förstå det här bättre.