Hjärnfondens vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan.  Vi driver svensk hjärnforskning framåt, engagerar oss i de drabbades diagnoser och sprider kunskap om hjärnan.

Varje år delar Hjärnfonden ut forskningsbidrag  i antingen ett, två eller tre år till etablerade forskare inom neurovetenskap vid svenska universitet och stipendier till forskare som nyligen avlagt doktorsexamen.  Den här forskningen har fått  pengar de senaste åren.

Dags för Hjärnsteget – Hjärnfondens virtuella lopp

Hjärnan mår bra av en hälsosam kropp. Att röra på sig är alltså toppen för både kropp och knopp. Nu är det dags för Hjärnsteget, Hjärnfondens virtuella lopp, igen. Här hittar du all information om loppet.

 

För att bota Alzheimerhjärnan måste vi kunna se in i den

Jakten på effektiva behandlingar av Alzheimers sjukdom går fort. En av utmaningarna är att vi måste bli bättre på att följa vad som händer inne i hjärnan. Stina Syvänen leder en forskargrupp som ligger i framkant inom detta område.

Diagnoser

Hjärnfonden delar ut rekordbelopp på 106 miljoner till svensk hjärnforskning

Läs mer här

Egna insamlingar

Fight ALS

Sebastian Käller har en insamling till forskningen om ALS, så här berättar han:
Som många redan är medvetna om så har en av våra närmsta drabbats av den tragiska sjukdomen ALS. Johan Riddarström är likt oss endast 27år gammal, de flesta som drabbas av ALS är i åldern 50 – 70 år. Livslängden efter att man drabbats är tragiskt nog i många fall endast några få år. Johan blev i somras pappa till en dotter och har även en fantastisk sambo. Vi vill tillsammans med er göra allt vi kan för att de ska få många lyckliga år framöver.

Upp och ner nu

Henrik Wahlström har bipolär sjukdom och vill  öka öppenheten om psykisk ohälsa. Han har skapat en symbol i form av ett hjärta med en glad och ledsen mun, en vanlig symbol för bipolär sjukdom, så här säger han:
Min dröm är att det här hjärtat ska bli en symbol för att bäraren antingen lever med eller har en öppen och accepterande inställning till psykisk sjukdom. Den som bär symbolen måste alltså inte själv ha en diagnos, utan det kan också vara ett sätt att uttrycka ställningstagande eller för att visa stöd för en närstående som kämpar.

Engagera dig redan idag