Stressrelaterad psykisk ohälsa

Under 2016 led 74 000 svenskar av stressrelaterad psykisk ohälsa. 77 procent av dessa var kvinnor. Vi vet fortfarande för lite om mekanismerna bakom, mer forskning behövs för att få fram effektiva behandlingsmetoder och för att förebygga.

Läs mer om hur vi jobbar med stressrelaterad psykisk ohälsa

Vad är stress?

Vad händer i hjärnan när vi stressar? Lär känna varningssignalerna och läs dig förebygga ohälsosam stress.

Berättelser om utmattning

Katarina trodde aldrig att utmattningssyndrom skulle drabba henne. Läs mer om henne och andra personers upplevelser av stressrelaterad psykisk ohälsa.

Vad säger forskningen?

Läs om forskningen som går på djupet i hjärnan för att förstå hur stressrelaterade sjukdomar uppstår och hur de kan förebyggas i och utanför arbetslivet.

Stresstest

Är du för stressad? Ta dig själv på allvar.
Med hjälp av KED-skalan (Karolinska Exhaustion Disorder Scale*) kan du själv testa om du är i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom. Du får också ta del av vårt informationsmaterial om stress.

 

Hjärnfondens upprop mot den farliga stressen!

Sjukskrivningarna för stress och utmattningssyndrom ökar ständigt. Nu tar vi strid för ett vänligare arbetsklimat som kan minska den långvariga och skadliga stressen. Se vår film om Karolina och  skriv ”STRESS” i ett sms till 72 901 för att vara med i vårt upprop mot den farliga stressen.

Varför tar folk inte stress på allvar?

Under 2020 kommer Hjärnfonden att lansera kampanjen Stresslarmet för att särskilt uppmärksamma stressrelaterad psykisk ohälsa.  Med kampanjen vill vi hjälpa till att sprida kunskap om och engagera i frågan om hur vi tillsammans kan minska stressen i samhället. Mer material kommer snart! Läs redan nu Mimi Olofsson Westerlunds krönika om hur viktigt det är att ta stress på allvar och agera i tid.

Hjärnfonden gästar Apotek Hjärtats podcast

Hör oss berätta om stress och utmattningssyndrom.

Hjärnfondens bakgrundsmaterial om stress

Ladda ner materialet här.

Ge en gåva

Stöd hjärnforskningen med en gåva, bli månadsgivare hos Hjärnfonden eller hylla någon med en högtidsgåva.

Dela sidan