Hjärnfonden
Två händer möter varandra

Därför behövs Hjärnfonden

Hjärnfonden får inga statliga bidrag, utan verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och organisationer. Allt stöd som delas ut till forskare och forskargrupper är insamlade medel. 2021 gjorde Hjärnfonden den största utdelningen någonsin när över 125 miljoner delades ut till Sveriges bästa hjärnforskning.

Mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att få en hjärnsjukdom – stroke, Alzheimers sjukdom, epilepsi, migrän, depression, beroende eller anorexi för att ge några vanliga exempel. Om man listar de vanligaste anledningarna till förlorade friska år är 8 av 10 hjärnsjukdomar. Antalet demenssjuka ökar dessutom dramatiskt – en kvarts miljon svenskar förutspås vara drabbade år 2050.

Många tror kanske att hjärnsjukdomar mest drabbar äldre. Men faktum är att var tionde barn som föds i Sverige har någon form av hjärndiagnos. I varje skolklass finns barn som lider av autism, ADHD eller dyslexi. Och andelen 16–24-åringar som uppger sig besväras av psykiska besvär och depression har tredubblats på tjugo år.

Hjärnsjukdomar kostar samhället 165 miljarder kronor

Notan för hjärnans sjukdomar är hög. Det kostar samhället ofattbara 165 miljarder kronor per år. Det är tre gånger så mycket som kostnaderna för fetma, mer än tre gånger så mycket som hjärtkärlsjukdomar och sju gånger så mycket som cancer. Och lidandet för de drabbade och anhöriga, det går inte att mäta i pengar.

165 miljarder är en hisnande summa i förhållande till de resurser som idag satsas på forskning. För varje tusenlapp som hjärnsjukdomarna kostar samhället investeras i runda tal bara en krona i hjärnforskning. Därför samlar Hjärnfonden in pengar för att stödja den främsta och bredaste forskningen inom hjärnans område.

cirklarna jämförelse

Hjärnfonden stödjer forskning om hela hjärnan

Kunskapen om hjärnan är fortfarande låg och många hjärnsjukdomar är fortfarande tabubelagda. Forskning om hjärnan är en förutsättning för att vi ska kunna få fram nya effektiva behandlingar. Med ökad kunskap kan fler människor få rätt diagnos och bättre förutsättningar att leva ett rikare liv.

Hjärnfonden är den enda organisation som stödjer forskning och information om hela hjärnan – både den friska och den drabbade. Med mer pengar skulle vi kunna påskynda forskningen för att hitta vaccin mot Alzheimers sjukdom, nya behandlingsmetoder vid ALS, schizofreni och beroendesjukdomar, bara för att ta några exempel.

Din gåva räddar liv

Stöd Hjärnfonden och var med i kampen mot lidande till följd av sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar i hjärnan. Gåvor till hjärnforskningen räddar liv och förbättrar livskvaliteten för drabbade och deras familjer.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

 

 

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta