Samla in pengar till välgörenhet

Att samla in pengar till välgörenhet har blivit mycket vanligt idag. Många skapar en insamling till välgörenhet i samband med till exempel födelsedagar, årsdagar och andra event. Det viktiga är att hitta det som just du brinner för, sätta ett mål och låta hela ditt nätverk hjälpa dig att nå dit.

Hur samlar man in pengar?

Så här enkelt är det att samla in pengar för hjärnforskningen:

 1. Gå in på insamling.hjarnfonden.se och klicka på ”Starta en insamling”.
 2. Hitta den diagnos som du vill stödja forskningen om och starta en egen insamling – det tar bara ett par minuter. Läs mer här om exakt hur du startar en insamling. 
 3. Dela din insamling med ditt nätverk via sociala medier (till exempel Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram eller e-post) och du är redo att börja samla in.
 4. Din familj och dina vänner kan nu ge en gåva till din insamling. Du kan tacka dem direkt på insamlingssidan vid gåvan och de kan skriva motiverande kommentarer och hjälpa dig att sprida insamlingen för att få ännu fler att stödja din insamling.
 5. Se din insamling växa och var stolt över att du gör skillnad!

Insamling välgörenhet – därför är det så viktigt

Hjärnfonden får inga statliga bidrag utan verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och organisationer. Allt stöd som delas ut till forskare och forskargrupper är insamlade medel. Därför är din insamling av pengar så viktig för svensk hjärnforskning.

Här kan du läsa mer om olika typer av insamlingar och hur du gör för att våga be dina vänner att bidra:

Tips på sätt att samla in pengar till välgörenhet

Vi får ofta frågor om hur man kan göra för att samla in pengar till hjärnforskningen. Vi får också frågor från människor med någon idé eller kunskap som de vill använda för att samla in gåvor. Och det finns många olika sätt att samla in pengar på. Utgå gärna från ett intresse eller en hobby du har. Här har vi samlat våra bästa idéer:

 • Ordna en loppis! Gräv fram sånt du inte längre använder ur dina garderober och sälj på en loppis. Har du ingen fysisk loppis när dig så går Tradera, Blocket eller Facebook Market lika bra.
 • Utmana dig själv! Den sportige kan utmana sig själv att till exempel springa en kilometer för varje hundralapp som skänkts till insamlingen.
 • En galen målbild! Gör något tokigt och otippat som att lova att bada i en isvak eller dansa balett på Stora Torget när din insamling nått sitt mål! Bara fantasin sätter gränserna här.
 • Brännbollsturnering! Eller turnering med annan sport, anmälningsavgiften går till din insamling.
 • Kakfrossa! Baka kakor och sälj i samband med barnens fotbollsturnering eller liknande event.
 • AW! Anordna en After Work hemma hos dig för dina vänner, ta ut en anmälningsavgift som går till din insamling.
 • Är du en gamer och spelar via Twitch? Be dina tittare donera en slant till dig under din livestream och sätt sedan pengarna på din insamling.
 • Arrangera ett lopp. Cykla, gå, spring eller rulla fram. Överskottet från anmälningsavgifterna går till din insamling.
 • Håll en auktion! Samla in prylar från nära och kära, grannar och bekanta. Ha en fest hemma hos dig där auktionen är ett centralt inslag. Alla pengar som kommer in sätts in på din insamling.
 • Pärla armband! Pärlor kan enkelt köpas i valfri hobbyaffär och med bokstavspärlor kan du skapa ett budskap på armbanden. Sälj dem i lunchrummet på jobbet, via sociala medier eller fråga din lokala matbutik om du kan få lägga dem till försäljning i kassan hos dem. Samla in pengar via Swish till ditt eget nummer och sätt sedan in pengarna på din insamling.

Visste du att du kan välja på 30 olika diagnoser att öronmärka dina gåvor till? Hjärnfonden stödjer forskning om alla diagnoser som rör hjärnan, till exempel ALS , epilepsi, ADHD, migrän, hjärntumör och många fler. Se hela listan här.

Du kan också samla in pengar till Hjärnfonden via en insamling på Facebook. Läs mer här.

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss!

Emelie Bäckelin, ansvarig Egen Insamling
emelie.backelin@hjarnfonden.se