Starta en privat insamling

Det är enkelt och går snabbt att starta en insamling till hjärnforskningen som privatperson. Vilken diagnos är viktigast för dig? Många av de som startar en privat insamling har någon i sin närhet som lider av hjärnans ohälsa.

Kan man starta en insamling som privatperson?

Ja, man kan starta privat insamling hos Hjärnfonden. Du skapar enkelt din insamling privatperson här. Välj till vilken hjärnrelaterad diagnos du vill öronmärka pengarna till, du kan välj mellan 30 olika diagnoser som hjärntumör, ALS  CP, stroke, ätstörningar och många fler. Det tar bara några minuter att starta en privat insamling men med ett starkt engagemang lever insamlingen kvar länge.

Att be om gåvor till din insamling

Personlig och individuell kontakt

Det viktigaste när du berättar om din insamling är att du är så personlig som möjligt. Dina vänner vill inspireras av just DITT engagemang, DIN berättelse och varför just DU brinner för forskningen om hjärnan. Så nästa gång du pratar med en vän, berätta om dina förhoppningar med insamlingen och varför den är så viktig för dig. Det behöver inte vara så avancerat, det är ditt personliga engagemang och din drivkraft som är det som påverkar andra.

Det är också viktigt att vända sig till en person i taget när du ber om gåvor. Att skicka ett direkt sms, e-post eller annat meddelande är alltid mycket mer effektivt än ett allmänt riktat Facebookinlägg. Eller allra bäst, slå dina vänner en signal och berätta om insamlingen.

Våga fråga

Den största tveksamheten inför att driva en egen insamling brukar gälla att faktiskt be sina vänner öppna plånboken. Men de allra flesta har inget alls emot att bli tillfrågade – i synnerhet inte har någon de känner och till ett ändamål som de vet är så viktigt för dig.

Starta insamlingskonto

Det finns massor av bra anledningar att starta insamlingskonto hos Hjärnfonden. Här är några av dem:

  1. Aktiviteter: Löpning, cykling, klättring eller annan aktivitet som utgör en utmaning för dig. Berätta för ditt sociala nätverk varför du har valt att kasta dig ut i just den här utmaningen och be dem om att stödja dig genom att donera till din insamling.
  2. Födelsedagar, bröllop eller andra firanden: Ett perfekt tillfälle att be vänner och familj om bidrag till din insamling istället för presenter. På så sätt kan ni alla göra skillnad tillsammans.
  3. Minnesinsamling: Har du mist någon som stått dig nära? Här är din chans att skapa en insamling för att hedra den personen.
  4. Högtider: Högtider är alltid bra tillfällen att visa vänlighet och stödja andra människor. I stället för julklappar, kan du önska att dina vänner och familj istället ger ett bidrag till din insamling.
  5. Godhet: Vem behöver egentligen en anledning att starta en insamling? Det bästa med en egen insamling är att du inte behöver en särskild anledning att starta en. Det räcker att vara passionerad och att ha viljan att göra skillnad.

Du kan också samla in pengar till Hjärnfonden via en insamling på Facebook. Och visste du att Swish är ett utmärkt sätt att samla in gåvor via? Läs mer här.

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta mig!

Josefin Mozard, ansvarig Egen Insamling
josefin.mozard@hjarnfonden.se