Hjärnfonden
Ge en gåva

En lyckad Hjärnans dag 2015

På en fullsatt Oscarsteater arrangerade Hjärnfonden för tionde året i rad Hjärnans dag. Ett unikt seminarium som varje år inspirerar och fördjupar kunskaperna om det mest värdefulla vi har, hjärnan. Årets Hjärnans dag var en dag full av både skratt och allvar, med föreläsningar och samtal med några av Sveriges främsta hjärnforskare som berättade om banbrytande forskning, nya rön och framtida behandlingar.

Biljetterna hade varit slutsålda i drygt en vecka då över 900 personer tog sig till Oscarsteatern i centrala Stockholm för att lyssna på Sveriges främsta elit inom hjärnforskning. Det var en fullspäckad dag där det pratades om hela den fantastiska hjärnan, hur långt vi har kommit inom hjärnforskningen idag men också hur mycket resurser som fortfarande behövs för att vi ska nå ända fram. Publiken fick höra om de senaste forskningsrönen inom allt från hur vi kan rädda den ömtåliga hjärnan hos för tidigt födda barn, varför träning är så bra för hjärnan, om stroke och hur vi kan förebygga demens. Vi fick träffa Vilhelm Nordström som berättade hur det är att leva med diagnosen ADHD och under ett panelsamtal diskuterades vad vi kan göra åt barn och ungas hjärnohälsa idag, bland annat i skolvärlden. På plats var också den folkkära artisten Lill Lindfors som läste ett stycke ur Boken om E, kåserade underhållande om hur glömskan allt oftare gör sig påmind och fick med hela den 900 personer stora publiken på allsång.

De medverkande på Hjärnans dag den 18 mars 2015 var:

Ulrika Åden, forskare på Karolinska Institutet pratade om barnhjärnan och varför det är så viktigt att forska om den. Idag får var tionde barn som föds i Sverige en hjärndiagnos.

Vilhelm Nordström, 24, berättade om hur det är att leva med ADHD och hur han har klarat sig igenom skolåren genom att alltid försöka se det positiva i sin diagnos istället för de begränsningar den innebär.

Panelen som diskuterade barn och ungas hjärnohälsa bestod av Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare, Sveriges Kommuner och Landsting, Emma Frans, forskare vid Karolinska Institutet och postdoc-stipendiat från Hjärnfonden 2015 och Ann Sophie Forsell Öhrn, mamma till två barn med adhd/asperger och styrelseledamot i föreningen Kung Över Livet.

Yvonne Forsell, psykiatriker och professor på Karolinska Institutet pratade om vad träning innebär för hjärnan och den senaste forskningen där man använt motion vid behandling av mild till måttlig depression.

Mats Lekander, professor på Karolinska Institutet och Stockholms universitet berättade om hur stress, sömnbrist och inflammation påverkar hjärnan samt hur man kan träna hjärnan till att kontrollera kroppsliga fenomen som ångestsymtom.

Lars Nyberg, professor vid Umeå universitet och ledamot i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd pratade om minnet, och glömska. Varför vissa får sämre minne på ålderns höst än andra och att människans minne inte har någon begränsning och faktiskt aldrig blir fullt.

Lill Lindfors, artist, underhöll med sång, humor och lite allvar tillsammans med gitarristen Calle von Schoenberg.

Nils Wahlgren, överläkare och professor på Karolinska Institutet pratade om det senaste inom forskningen kring stroke. Bland annat om riskfaktorer och nya behandlingar där man med så kallad stent retriever drar ut blodproppen ur hjärnans kärl genom en öppning i ljumsken.

Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet berättade om det senaste inom forskningen om Alzheimers sjukdom och hur demenssjukdomar skulle kunna förebyggas till exempel genom att höja utbildningsnivån hos människor.

shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta