Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet. Markus Heilig är professor och överläkare i psykiatri vid Linköpings universitet. Han föreläste om alkoholberoende på Hjärnans dag. Spela

Kan hjärnforskning ge ny behandling av alkoholberoende?

Kommer vi snart att ha en effektiv behandling mot alkoholberoende? Se Markus Heiligs uppskattade föreläsning från Hjärnans dag 2019.

Över en miljon svenskar har en så hög alkoholkonsumtion att den anses skadlig eller innebär en risk för beroende. De stora framsteg som skett inom hjärnforskningen har ännu inte omsatts i ny behandling av alkoholberoende. Men ny forskning ger förhoppningar om att vi snart har en effektiv behandling mot beroendesjukdomar. Markus Heilig är professor i psykiatri vid Linköpings universitet och föreståndare för Centrum för social och affektiv neurovetenskap.

Han har tidigare varit chef för forskningen om alkohol- och drogberoende vid National Institute of Health i Rockville, Maryland. Markus har skrivit boken ”Alkohol, droger och hjärnan”, riktad till allmänheten. I boken beskrivs nya medicinska landvinningar inom området. Förra året publicerade han ännu en bok med titeln ”Hon, han och hjärnan” där han pratar om biologiska skillnader mellan kvinnor och män.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

  • kr

Dela sidan

Engagera dig redan idag