Publikbild från Hjärnans dag 2019

Hjärnans dag 2020 i Stockholm – INSTÄLLD

Den 17 mars 2020 är det åter dags för Hjärnans dag i Stockholm. Välkommen till en kväll då vi kommer att bjuda på ett fullspäckat program med inspirerande och spännande föreläsningar om hjärnan.

Program Hjärnans dag 2020 – INSTÄLLD FÖR ATT MINSKA RISKEN FÖR SPRIDNING AV CORONA

Mer information till dig som köpt biljett. 

Moderator: Alexandra Pascalidou

Anna Hemlin,  Generalsekreterare Hjärnfonden hälsar välkommen

Elektroder som gör mirakel i hjärnan
Deep brain stimulation (DBS) är en teknik som har revolutionerat behandlingen av Parkinsons sjukdom men har också använts vid andra tillstånd, som exempelvis tvångssyndrom, depression och demens. Hur går det till när man opererar elektroder i hjärnan, finns det några risker och vilka behandlingsframgångar har man sett?
Patric Blomstedt, professor och överläkare vid Umeå universitet

Ny forskning ger hopp för Alzheimerdrabbade
Svensk metod för att diagnosticera Alzheimers sjukdom har blivit internationell referensmetod. Men nu jobbar Göteborgsforskare med att försöka ställa diagnos på Alzheimer och andra hjärnsjukdomar med hjälp av ett enkelt blodprov. Samtidigt finns goda förhoppningar om att ett nytt läkemedel, som ska kunna bromsa sjukdomsutvecklingen, snart kommer att godkännas.
Kaj Blennow, professor och överläkare vid Göteborgs universitet

Musiken, hjärnan och samhället
Musikupplevelser kan öka förmågan att reglera känslor, få oss att stressa mindre, och ge trygghet och skapa lugn. Forskningsresultat pekar också på effekterna av musiklyssning i skola, vård och omsorg. Vad vet vi idag om musikens effekter på hjärnan och har det någon betydelse när i åldern vi börjar musicera?
Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan, docent i socialmedicin, Inst. för klinisk neurovetenskap Karolinska Institutet

Paus – mat och dryck

Musikuppträdande

Hur påverkas hjärnan i en digital tid?
Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid och med mer kunskap om det kan vi lättare hantera de situationer som uppstår i vårt huvud. För vad händer i hjärnan när vi blir stressade och hur påverkas vi av digitaliseringen och ständig uppkoppling? Kan fysisk aktivitet förbättra minnet och hur mycket måste du röra på dig för att de ska ge effekt på hjärnan?
Anders Hansen, överläkare, psykiatriker och författare

Så kan vi förebygga psykisk ohälsa bland unga
Rapporter visar att psykisk ohälsa bland unga har blivit en av våra främsta folkhälsoproblem. Vi vet också att självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna bland ungdomar mellan 15 och 24 år. Men vad beror det på att så många unga mår allt sämre och hur kan vi arbeta för att stärka barns psykologiska motståndskraft? Vad säger den senast samlade vetenskapen?
Ett samtal mellan Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi KI och
Josef Milerad, docent KI, skolöverläkare och ordförande för Svenska Skolläkarföreningen

Anna Hemlin avslutar kvällen

Information:

Tid: 16.00-20.00 den 17 mars 2020
Plats: Kungasalen, Kungliga Musikhögskolan, Valhallavägen 105,  Stockholm
Biljetter: Biljetter kostar 695 kr + serviceavgift 57 kr inkl måltid+kaffe. Det är onumrerade platser och biljetter köps via Biletto från kl 09:00 den 31 januari. Månadsgivare har ett lägre pris. – SLUTSÅLT

Relaterat

Kvinna sitter med kaffekopp och tittar på ett event på datorn

Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

Varmt välkommen till Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars klockan 16.00-18.00 vid datorn. Med anledning av pågående pandemi kan vi inte genomföra vårt populära Hjärnans Dag. I stället kan du delta kostnadsfritt på vår komprimerade, direktsända digitala träff med några av Sveriges främsta forskare och experter. Klicka på pilen i bilden så kan du se Hjärnans dag i efterhand.

Professor Caroline Graff, KI, föreläste om Azheimers sjukdomlzhe

Genetiska studier om demenssjukdomar tar oss närmare ett genombrott

Hur kan de ärftliga formerna av Alzheimer hjälpa oss att förstå sjukdomen? Klicka på pilen i bilden och se Caroline Graffs föreläsning på Hjärnans dag.

Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet

70 är det nya 50 – vad betyder det för hjärnan?

Idag är vi äldre friskare, lyckligare och socialare än någonsin. Vi är intellektuellt och fysiskt mycket vitalare än förr. Klicka på pilen i bilden och se Ingmar Skoogs föreläsning från Hjärnans dag.

Björn Roslund föreläste om ADHD på Hjärnans dag 2019

Förklaringen bakom ADHD

Det finns nya förklaringar till varför man drabbas av ADHD och vad som händer i hjärnan. ADHD kan innebära både möjligheter och styrkor men också ställa till med problem. Klicka på pilen i bilden ovan och se Björn Roslunds föreläsning från Hjärnans dag.

Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings universitet.

Kan hjärnforskning ge ny behandling av alkoholberoende?

Kommer vi snart att ha en effektiv behandling mot alkoholberoende? Se Markus Heiligs uppskattade föreläsning från Hjärnans dag 2019.

Marie Åsberg, pionjär inom stressforskning föreläste på Hjärnans dag.

Stress förr och nu

Visste du att utmattningssyndrom beskrevs redan 1869? Se Marie Åsberg, en pionjär inom svensk stressforskning, föreläsa om ”Stress förr och nu” på Hjärnans dag. Hur växte begreppet fram och varför är vi mer stressade idag? Vad kan vi göra åt den farliga stressen? Klicka på pilen i bilden och se hennes föreläsning.