Hjärnfonden
Ge en gåva
Publikbild från Hjärnans dag 2019

Hjärnans dag 2020 i Stockholm – INSTÄLLD

Den 17 mars 2020 är det åter dags för Hjärnans dag i Stockholm. Välkommen till en kväll då vi kommer att bjuda på ett fullspäckat program med inspirerande och spännande föreläsningar om hjärnan.

Program Hjärnans dag 2020 – INSTÄLLD FÖR ATT MINSKA RISKEN FÖR SPRIDNING AV CORONA

Mer information till dig som köpt biljett. 

Moderator: Alexandra Pascalidou

Anna Hemlin,  Generalsekreterare Hjärnfonden hälsar välkommen

Elektroder som gör mirakel i hjärnan
Deep brain stimulation (DBS) är en teknik som har revolutionerat behandlingen av Parkinsons sjukdom men har också använts vid andra tillstånd, som exempelvis tvångssyndrom, depression och demens. Hur går det till när man opererar elektroder i hjärnan, finns det några risker och vilka behandlingsframgångar har man sett?
Patric Blomstedt, professor och överläkare vid Umeå universitet

Ny forskning ger hopp för Alzheimerdrabbade
Svensk metod för att diagnosticera Alzheimers sjukdom har blivit internationell referensmetod. Men nu jobbar Göteborgsforskare med att försöka ställa diagnos på Alzheimer och andra hjärnsjukdomar med hjälp av ett enkelt blodprov. Samtidigt finns goda förhoppningar om att ett nytt läkemedel, som ska kunna bromsa sjukdomsutvecklingen, snart kommer att godkännas.
Kaj Blennow, professor och överläkare vid Göteborgs universitet

Musiken, hjärnan och samhället
Musikupplevelser kan öka förmågan att reglera känslor, få oss att stressa mindre, och ge trygghet och skapa lugn. Forskningsresultat pekar också på effekterna av musiklyssning i skola, vård och omsorg. Vad vet vi idag om musikens effekter på hjärnan och har det någon betydelse när i åldern vi börjar musicera?
Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan, docent i socialmedicin, Inst. för klinisk neurovetenskap Karolinska Institutet

Paus – mat och dryck

Musikuppträdande

Hur påverkas hjärnan i en digital tid?
Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid och med mer kunskap om det kan vi lättare hantera de situationer som uppstår i vårt huvud. För vad händer i hjärnan när vi blir stressade och hur påverkas vi av digitaliseringen och ständig uppkoppling? Kan fysisk aktivitet förbättra minnet och hur mycket måste du röra på dig för att de ska ge effekt på hjärnan?
Anders Hansen, överläkare, psykiatriker och författare

Så kan vi förebygga psykisk ohälsa bland unga
Rapporter visar att psykisk ohälsa bland unga har blivit en av våra främsta folkhälsoproblem. Vi vet också att självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna bland ungdomar mellan 15 och 24 år. Men vad beror det på att så många unga mår allt sämre och hur kan vi arbeta för att stärka barns psykologiska motståndskraft? Vad säger den senast samlade vetenskapen?
Ett samtal mellan Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi KI och
Josef Milerad, docent KI, skolöverläkare och ordförande för Svenska Skolläkarföreningen

Anna Hemlin avslutar kvällen

Information:

Tid: 16.00-20.00 den 17 mars 2020
Plats: Kungasalen, Kungliga Musikhögskolan, Valhallavägen 105,  Stockholm
Biljetter: Biljetter kostar 695 kr + serviceavgift 57 kr inkl måltid+kaffe. Det är onumrerade platser och biljetter köps via Biletto från kl 09:00 den 31 januari. Månadsgivare har ett lägre pris. – SLUTSÅLT

Relaterat

En ung man med huvtröja sitter inomhus och stirrar framför sig.

10 september är det Suicidpreventiva dagen

År 2022 tog 1569* personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen. Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.
Kvinna sitter med kaffekopp och tittar på ett event på datorn

Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars

Varmt välkommen till Hjärnans Dag Digitalt den 10 mars klockan 16.00-18.00 vid datorn. Med anledning av pågående pandemi kan vi inte genomföra vårt populära Hjärnans Dag. I stället kan du delta kostnadsfritt på vår komprimerade, direktsända digitala träff med några av Sveriges främsta forskare och experter. Klicka på pilen i bilden så kan du se Hjärnans dag i efterhand.
Pappa tröstar sin son

Tre ungdomar tar sitt liv varje vecka

Varje vecka tar tre ungdomar i ålder upp till 24 år sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken i den gruppen. 150* barn och unga dog i självmord 2021. Som närstående är det viktigt att agera om du misstänker att ett barn eller ung person i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.

INSTÄLLD – Hjärnans Dag

Med anledning av att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån till mycket hög risk för samhällsspridning av covid-19, har Hjärnfonden idag tagit beslutet att ställa in Hjärnans Dag den 17/3. Vi värnar om din och våra besökares hälsa och vill inte bidra till smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Hjärnfonden beklagar denna situation och tackar alla som visat […]

När någon inte vill leva

Storhelger kan vara en svår tid för många som är ensamma eller mår dåligt. Tidigare forskning har visat att nyårsdagen är den dag då flest begår självmord. Har du någon du oroar dig för?
Professor Caroline Graff, KI, föreläste om Azheimers sjukdomlzhe

Genetiska studier om demenssjukdomar tar oss närmare ett genombrott

Hur kan de ärftliga formerna av Alzheimer hjälpa oss att förstå sjukdomen? Klicka på pilen i bilden och se Caroline Graffs föreläsning på Hjärnans dag.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta