Hjärnfonden
Ge en gåva
En ung man med huvtröja sitter inomhus och stirrar framför sig.

10 september är det Suicidpreventiva dagen

År 2022 tog 1569* personer sitt liv, vilket innebär fyra människoliv om dagen. Det är viktigt att agera om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv. Det kan rädda liv.

129 barn och unga upp till 24 års ålder dog i självmord 2022 (sammanlagt antal säkra och osäkra självmord). Kopplingen mellan depression, ångest och självmord är stark. Hos yngre personer saknas oftast den livserfarenhet och insikt om hur livet kan gå upp och ner som annars kunde hjälpa dem att förstå att svårigheter kan försvinna och gå över. Det innebär att de oftare kan agera impulsivt. Självmord eller självmordsförsök kan alltså ske mer plötsligt hos unga.

Suicid är ett folkhälsoproblem och det är fler män än kvinnor som tar sitt liv. 2022 var det 1102 män och 467 kvinnor som dog i suicid – en ökning från 2021. Förutom förlust av människoliv kan suicid leda till både stort psykiskt lidande och försämrad hälsa hos efterlevande närstående och andra berörda.

De enskilt starkaste riskfaktorerna för självmord är tidigare suicidförsök och psykisk sjukdom.

Vad säger du till den som mår dåligt och som vill ta sitt liv?

Om du misstänker att någon i din närhet har tankar på att ta sitt liv, är det viktigt att agera. Det viktigaste är att du gör någonting. Det kan rädda liv. Ta varningssignaler på allvar. Ignorera inte situationen och tro att det går över av sig själv.

Våga närma dig genom att ställa frågorDet är inte farligt att prata om självmord, tvärtom. Det är tystnaden som är farlig. När man försöker sätta ord på sina tankar tillsammans med någon som vill lyssna, blir det lättare att hitta alternativ till självmordet som en utväg.

Det kan kännas både skrämmande och svårt att ställa frågor till en person som mår så dåligt. Men det går att öva sig på frågor som handlar om liv och död:

 • Tänker du ibland på att avsluta ditt liv?
 • Jag ser att du inte mår bra, vill du berätta för mig hur du har det?
 • Jag har tänkt på att du ibland ser ledsen ut. Vill du berätta?
 • Vad längtar du efter mest av allt?
 • Vad behöver du just nu?
 • Hur skulle du vilja ha det?
 • Vad skulle du kunna göra för att må bättre?

Vad kan du göra för att hjälpa och stötta?

 • Ta kontakt och prata med personen som mår dåligt
 • Visa att du bryr dig och vill lyssna, fråga om det har hänt något särskilt. Ställ tydliga frågor.
 • Våga ställ frågor om självmordstankar.
 • Utforska personens behov eller längtan som kan vara ett steg till förändring.
 • Uppmuntra och hjälp personen att söka hjälp. Erbjud dig att följa med.

Lämna aldrig en självmordsnära person ensam. Bedömer du att situationen är akut, ring alltid 112 eller åk till en akutmottagning.

Källor: 1177Socialstyrelsen  MIND och Karolinska Institutet

*20 procent utgjordes av skadehändelse med oklar avsikt, ”osäkra självmord”. Källa: Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) 2023-09-05.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp

112- Akutnummer Ring 112 om det är en akut situation

1177- Vårdguiden – Ring 1177 och få råd om var du kan få psykiatrisk hjälp

MIND – självmordslinje  Ring 90101 dygnet runt.

På Hjärnans Dag den 19 april 2018 föreläste Ullakarin Nyberg, specialist i psykiatri och suicidforskare vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet, om hur viktigt det är att vi vågar tala om självmord. Se hennes föreläsning här.

Uppdaterad 2023-09-05

Relaterat

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, har under de senaste elva månaderna paddlat SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta