Hjärnfonden
Ge en gåva

Jonas Böhlmark är på väg från Narvik till Skottland på en SUP. Här är han tillsammans med sina föräldrar.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Foto: Niklas Gustavsson och privata bilder

Jonas äventyrar för psykisk hälsa

Jonas Böhlmark, 32, paddlar SUP från Narvik till Skottland. Han gör det för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.

Totalt har extremsportaren Jonas Böhlmark varit ute på sitt äventyr i 20 månader. Han har bland annat sprungit ett maraton om dagen genom Finland, cyklat runt Nordeuropa, sprungit från Malmö till Mora och skidat från Mora till Kebenekaise. Just nu paddlar han hela vägen från Narvik i Norra Norge till Skottland, ensam på en SUP-bräda på det kalla ogästvänliga havet.

Han befinner sig längst Tysklands kust när vi når honom. Dagen måste ofrivilligt tillbringas med att vila, eftersom SUP-brädan skadades igår.

Varför gör du det här?

– För att jag vill öka kunskapen och minska stigmat kring bipolär sjukdom. Men framförallt vill jag bevisa att man kan kontrollera sin sjukdom och inte bara leva ett friskt och högfungerande liv utan även utmana sig själv och uppnå i princip omöjliga saker trots att man har diagnosen.

För Jonas Böhlmark identifierar sig inte längre med sin diagnos. Han är inte bipolär, han har en bipolär diagnos.

Svårt att bli offentlig

Jonas Böhlmark insjuknade första gången i en psykos 2010 när han var 19 år och fick då diagnosen bipolär sjukdom. Tio år senare fick han sin andra psykos. Som ett led i tillfrisknandet och för att uppmärksamma sjukdomen bestämde han sig då för att tillsammans med sin bästa vän skida från Dalarna till Ryssland. Att komma ut med sjukdomen upplevde han som något både positivt och negativt.

– Jag blev offentlig med min psykos samtidigt som jag var sjukskriven och hela ekonomin hade kraschat. Och diagnosen är väldigt stigmatiserande. Vem vill dejta eller anställa en kille som är bipolär? Å andra sidan fick jag chansen att ställa folks förväntningar på huvudet och att visa att man kan klara fantastiska saker trots sin diagnos.

Jonas har alltid tränat mycket och han har lärt sig att det är en stor och viktig friskhetsfaktor. När han var yngre var det hans föräldrar som pushade honom när han mådde dåligt. De körde honom till ett gym med löpband, eller till ett berg, och såg till att han sprang.

– Om jag gav upp efter 15 sekunder så pushade de mig att fortsätta. Så kunde det fortsätta i 1,5 timme innan jag plötsligt kom igång. Och efter att ha sprungit maxintervaller i 30 minuter glömde jag att jag mådde dåligt. Problemet är bara att man inte vill träna själv när man mår dåligt

Bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom, tar sig uttryck i perioder av mani och/eller depression. Sjukdomen kan orsaka problem i den drabbades sociala relationer, på arbetet eller för den privata ekonomin.

Läs mer här.

Lever ursprungligt

Idag är den aktiva livsstilen ett måste. När Jonas är på äventyr kör han stenhårt åtta timmar om dagen. Hemma tränar han minst två till tre timmar om dagen. Och han har total självinsikt om hur han måste leva med sömn och rutiner för att må bra.

– Medicin är viktigt, men det är vad du gör utöver den som bestämmer hur bra du kan må. När jag är ute hela dagarna och anstränger mig till max så lever jag som människan gjorde förr. Det är fruktansvärt hårt men jag lever ursprungligt. Jag får dagsljus hela dagen och jag blir fysiskt trött så att jag sover om nätterna. Jag ligger sällan vaken om nätterna med oroliga tankar – möjligen kan jag vakna för att jag ligger på en sten.

Han har också järnkoll på om symtom på sjukdomen börjar blossa upp.

– Man kan inte bli manisk på Nordsjön, då dör man.

Bild på Jonas Böhlmark som sätter på sig sin torrdräkt nere vid vattnet. Fotograferat av Niklas Gustavsson.

Att hantera svackor

För drygt sex månader sedan upptäckte han faktiskt tecken på att han inte mådde bra. Han kände sig stressad, var fysiskt slut efter att paddlat hela Nordsjön och var oroad över att så få medier uppmärksammade resan. Något som är otroligt viktigt för Jonas eftersom han är beroende av sponsorer och förfrågningar om föreläsningar för att dra in pengar till det fortsatta äventyret.

– Jag kan skilja mellan friska och sjuka tankar, och nu började jag känna mig förföljd och jag förstod att jag måste agera.

Jonas tog in på hotell, började med extra medicin samtidigt som hans pappa hoppade i bilen och körde hela vägen från Stockholm till Västkusten. Därefter följde en vecka i ett hus med tryggt socialt umgänge, begränsat med stimuli, och gott om mat och sömn. En vecka senare kände sig Jonas redo att fortsätta äventyret.

Enligt Jonas är självinsikt och självkontroll de två nycklarna till att leva ett så friskt liv som möjligt.

– Oavsett hur trött jag är måste jag ta min medicin. Och oavsett hur kul jag har om jag är ute med vänner så måste jag gå hem klockan 23. Och jag kommer aldrig att kunna dricka mer än två öl i hela mitt liv.

Livsstilen skyddar

Livsstilen med elitträning har också skyddat honom.

– Jag har något meningsfullt att bygga på, jag lever på ett hållbart sätt för att jag vill lyckas med mitt äventyr. Jag vill till exempel sova bra, eftersom det ökar min kropps svar på träningen. Men motivationen kan komma från andra saker. Det kan vara att man vill lyckas i sina universitetsstudier eller att man vill må bra för sin familjs skull.

Samtidigt poängterar han att alla som drabbas av bipolär sjukdom har olika förutsättningar och att sjukdomen ter sig olika för alla. Att en livsstil som passar honom inte behöver vara en lösning för någon annan.

Hans grundskydd mot skov i sjukdomen är idag mycket högre än när han var yngre.

– Då räckte det att någon kom fram på stan och sa “vilken bra kille du är” för att signalsubstanserna skulle skjuta i höjden. Nu krävs det större saker. Men händer något allvarligt, att en anhörig skulle gå bort till exempel, då blir det svårt att förhindra.

Jonas Böhlmark vet inte hur långt hans äventyr blir. Han lever dag för dag och njuter av att känna tacksamhet för de enkla tingen. En dusch efter många dagar utan, en riktig lagad måltid när han levt på chips och mjölk i några dagar, ett mänskligt möte.

– Det som jag är mest fascinerad över med den här resan är faktiskt hur snälla vanliga människor är. Hur mycket hjälp och kärlek jag fått av fullständiga främlingar. Det har varit det största äventyret.

Relaterat

Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga

En ny rapport från IHE, på uppdrag av Hjärnfonden, undersöker hur riskfaktorer som fysisk inaktivitet, kost och social isolering påverkar hjärnans sjukdomar. Rapporten visar att många hjärnsjukdomar delvis går att förebygga, vilket skulle bespara individer lidande och samhället stora kostnader.
En pressbild från Göteborgsvarvet med fyra personer som springer in i mål.

Spring Göteborgsvarvet för hjärnforskningen

Den 18 maj är det dags för Göteborgsvarvet 2024. Hjärnfonden är en av sex officiella organisationer som du kan välja att springa för och samtidigt stötta till hjärnforskningen. Anmäl dig senast 30 april.
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”
Ett porträtt på Christian Benedict som är sömnforskare vi Uppsala universitet

Ny forskning fokuserar på kvinnors sömn

Hälsoproblem relaterade till sömn är allt vanligare och ungefär varannan kvinna upplever sömnsvårigheter. Vid Uppsala universitet ska en ny studie, finansierad av Hjärnfonden, undersöka kvinnors sömn i relation till hormonivåerna.
Ett kollage med en kvinna som ligger på en kudde och gammal dator mot beige bakgrund

Våra tio mest lästa artiklar 2022

2022 var året då forskningen om Alzheimers sjukdom tog ett stort kliv framåt, vi fick upp ögonen för hur ohälsosam stress påverkar oss och ALS blev en diagnos som vi pratade mycket om. Det är tydligt att hjärnan aldrig slutar fascinera oss. Här har vi listat våra tio mest lästa artiklar under 2022.

Hjärnstegets spännande resa 2021

Det känns oerhört roligt att få berätta att Hjärnsteget 2021 blev en succé, större än vi kunnat ana. Detta tack vare alla som promenerat, sprungit och rullat tillsammans med oss i dessa virtuella lopp.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta