Hjärnfonden
Ge en gåva
Ett porträtt på Henrik Wahlström som lider av Bipolär sjukdom.

Henrik Wahlström om bipolärdagen

“Okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på!”

Den 30 mars är det bipolärdagen. För Henrik Wahlström, producent, regissör, känd Instagramprofil och själv drabbad är det en viktig dag att uppmärksamma. Tolv år efter att Henrik Wahlström diagnosticerats med bipolär sjukdom gick han ut med sin diagnos offentligt på Instagram. Han arbetar som producent och regissör och skriver och föreläser om jämställdhet och psykisk hälsa, främst om bipolär sjukdom. Förra året gav han ut boken Uppochner: En överlevnadsbok för bipolär sjukdom, tillsammans med Katrin Skogberg Wirén.  

Varför är det viktigt att uppmärksamma bipolärdagen?
  För att det är en allvarlig sjukdom som drabbar många fler än de flesta tror. Hundratusentals människor i Sverige lever med sjukdomen, och många gånger fler har det i sin närhet. Men okunskapen och fördomarna kring sjukdomen gör att de allra flesta som har den håller tyst om det. Det är det hög tid att ändra på! 

Varför är det så svårt att prata om psykisk ohälsa?
Väldigt många tror att de är ensamma om det de upplever, många är rädda att bli dömda på förhand eller att det ska ses som en svaghet eller någonting självförvållat. 

Vilken är det vanligaste missförståndet/myten kring bipolär sjukdom?
Det är nog föreställningen att man alltid befinner sig i antingen depression eller mani/hypomani. Verkligheten är att de allra flesta med bipolär sjukdom tillbringar största delen av sina liv i ett symtomfritt mellanläge, där man är som vem som helst. Sedan insjuknar man i perioder, men en del kan vara symtomfria i åratal mellan de perioderna. 

Vad är svårast att leva med som drabbad?
De flesta som har sjukdomen uppger att de lider mest av depressionerna, medan de runtomkring ofta är mer oroade över de uppvarvade perioderna som är mer oförutsägbara. Personligen tycker jag att det kan vara utmattande att även i de stabila perioderna ständigt gå och analysera varje känsla och händelse. “Är detta ett sjukdomstecken? Är jag uppvarvad för att jag har svårt att somna? Borde jag bli så här ledsen för det som hände nu?” 

Varför ska man läsa din bok?
Boken riktar sig både till den som nyligen har fått en diagnos, till den som ska utredas och till alla de som lever runtomkring. Den är tänkt att ge en bra sammanfattning av hur sjukdomen fungerar och hur man kan börja skapa sig ett stabilt liv med den. Den är skriven både ur patientperspektivet, det vill säga genom mina ögon, och ur ett läkarperspektiv via min medförfattare Katrin. Vi är övertygade om att den kan göra stor nytta, och den har fått ett fantastiskt mottagande! 

Läs mer om bipolär sjukdom

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Ett nyckelhål där man ser att en person kikar igenom, vilket representerar bilden av svenskar som tittar genom titthålet för att se så att ingen granne befinner sig i trapphuset.

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Många svenskar besväras av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att ytliga och tillfälliga kontakter kan göra stor skillnad för vårt välmående.

Det handlar om livet – ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention  

I förra veckan presenterade 26 myndigheter ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention – Det handlar om livet. En unik satsning som Hjärnfonden helhjärtat står bakom.
En ung kvinna sitter ensam och stirrar ut genom ett fönster.

Så påverkas din hälsa av ensamhet

Alla kan uppleva ensamhet någon gång i livet – oavsett ålder, kön eller bakgrund. Ensamhet kan vara tung att bära och är den långvarig kan den påverka vår fysiska och psykiska hälsa negativt. 
En delad bild på Våga Prata-armband och ett porträtt på Marica Oscarsson som har en egen insamling till hjärnforskningen.

”Våga prata” – en insamling för psykisk ohälsa

På Hjärnfondens hemsida kan vem som helst starta en egen insamling. En av dem som gjort det är Marica Oscarsson. Här berättar hon själv om sitt engagemang för hjärnforskningen och varför hon startat en insamling.
Carl Sellgren Majkowitz

En hjärna i ett provrör – psykiatriforskning i framkant

Varför drabbas vissa människor av psykiatriska sjukdomar som schizofreni och bipolär sjukdom? Eller av diagnoser som ADHD och anorexia nervosa? Och varför svarar vissa patienter bra på mediciner medan andra inte gör det alls?

Finns det ett samband mellan inflammation och depression?

Hur påverkar en inflammation de nervkretsar i hjärnan som styr om du mår bra eller dåligt? Det är fokus för David Engbloms forskning, en av de forskare som fått bidrag av Hjärnfonden i år.
shaped face
Swisha en gåva till 90 112 55 eller engagera dig på
ett annat sätt.
Stöd forskningenStöd ossEgen insamlingStarta